Erişilebilirlik

IŞİD'den Iraklı Yezidi Kadınlara Zulüm


IŞİD'den Iraklı Yezidi Kadınlara Zulüm
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

IŞİD'in altı ay önce Irak’ın kuzeyinde bazı bölgeleri ele geçirmesinden en çok Sincar civarında yaşayan Yezidiler etkilendi. Binlerce Yezidi erkek öldürüldü, kadın ve çocuklar esir alındı. Bu kadınlardan kaçmayı başaran bazıları Ba’adra kampında Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Bobb’a başlarından geçenleri anlattı

Kuzey Irak’taki Ba’adra kampında evlerini terk eden 15 bin Yezidi yaşıyor. Binlercesiyse IŞİD militanlarının elinde esir.

18 yaşındaki Soham Muhammed, altı ay sonra örgütün elinden kaçmayı başarmış. Yüzünün gösterilmemesi ve gerçek adının kullanılmaması şartıyla konuşmayı kabul eden Muhammed, IŞİD’in köyünü Ağustos’ta bastığını ve tüm erkekleri götürdüğünü söylüyor. Muhammed, ”Biz yedi kızı annemizden zorla ayırdılar. Tel Afer’de bir eve götürdüler. Bize verdikleri yiyecekler çok kötüydü. İki ay sonra iki IŞİD militanı geldi, bazılarımızı ayırdı, bizi de Musul’a götürdü’ şeklinde konuştu.

Soham, bir ay önce kaçıncaya kadar IŞİD militanlarının devamlı tecavüzüne uğramış ve dövülmüş. Bütün gece koşarak kaçan Soham, bir ailenin yanına sığınmış. Aile, Soham’ın amcasına ulaşmayı başarmış.

IŞİD militanları, Koço köyünde bin 700 kişiyi öldürmüş. Yüz kadar genç kızın Rakka’da bir evde tutulduğunu söyleyen Sara Hüseyin, her militanın kendine bir kız aldığını ve onları mal gibi alıp sattıklarını, Müslüman olmaya zorladıklarını ve. tecavüz edip, aç bıraktıklarını söyledi.

Küçük çocuklara yapılanların daha kötü olduğunu söyleyen Sara Hüseyin, kaçmayı başardıklarını ama çok üzgün olduklarını çünkü ailelerinin yanlarında olmadıklarını dile getirdi.

Hüseyin, uluslararası toplumun çok geç tepki vermesine ve verilen tepkinin zayıf olmasına öfkeli. Sara Hüseyin, ”Bütün büyük ülkeler IŞİD’e saldırıyor. Ama bizler Amerika, Suudi Arabistan, Avustralya, Fransa’nın umurunda değiliz. Bu ülkelerin tek ilgilendikleri şey Irak’taki petrol. Bize gerçekten yardım etmek isteselerdi kaçırılan Yezidiler’i kurtarırlardı” şeklinde konuştu.

Kasım ayında örgütten kaçan Sara Hüseyin, Uluslararası Adalet Mahkemesi’nde IŞİD’in kendisine ve tüm Yezidiler’e yaptıklarını anlatmak istediğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG