Erişilebilirlik

IŞİD Suriye’nin Kuzeyinde İlerliyor


IŞİD militanları Türk sınırına yakın 5 kasabayı muhaliflerden aldı. Kasabaların Azez bölgesinde olduğu belirtiliyor. Bu gelişme ile muhaliflerin Halep bölgesinde daha da zayıfladığı yorumları yapılıyor. IŞİD’in ele geçirdiği bölgelerde evlerini terketmiş binlerce sığınmacı yaşıyor.

Muhalifler, Halep’teki mevzilerine rejim güçlerinin saldırısını bekliyor. Bir zamanlar Suriye’nin ticaret merkezi olan Halep bugünlerde rejim güçleri ile muhalifler arasında bölünmüş kent konumunda. Geçen hafta kenti hedef alan hava ve topçu saldırılarında onlarca sivil yaşamını yitirdi.

Bu yılın başlarında Rus savaş uçaklarınca desteklenen rejim güçlerinin Halep’e yönelik saldırısı muhaliflerin Azez’in bir bölümü ile bağlantısını kesti, Türkiye sınırı ile Halep koridorunu ayırdı.

Bu durum Halep’teki muhaliflerin dünya ile bağlantılarının sadece tek bir koridora inmesine neden oldu. Bu da IŞİD ile doğuda ılımlı muhalefet grupları arasında sıkışmış durumda. Türkiye de sınırda sıkı kontrol uyguluyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ile diğer yardım kuruluşları Azez’de kuşatma altında 100 bin kişinin çok zor koşullarda yaşam savaşı verdiğini belirtti.

Son gelişmelerle IŞİD, Azez ve Marea kasabalarına daha rahat saldırıda bulunabilecek.

Suriye’de 2011’de barışçıl gösterilerle başlayan protestolar zamanla iç savaşa dönüşen şiddet sarmalında birkaç ay önceki Birleşmiş Milletler verilerin göre 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG