Erişilebilirlik

Kongre Üyesinden IŞİD'le Mücadele Önerileri


Kongre Üyesinden IŞİD'le Mücadele Önerileri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Amerika’nın Sesi’nden Dakhil Shamois, Cumhuriyetçi Parti’nin Nebraska milletvekili Jeff Fortenberry ile Suriye ve Irak topraklarının bir bölümünü elinde bulunduran IŞİD hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.

Kongre üyesi Jeff Fortenberry, Amerika önderliğindeki koalisyon güçlerinin IŞİD’e karşı başlattığı savaşı yenmesi için neler yapması gerekiyor sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Öncelikle Irak hükümetinin kendini yenilemesi gerekiyor. Irak hükümetinin herşeyden önce çoğulculuk ilkesinin önemini anlaması gerekiyor. Böylelikle Irak’ta yaşayan her kesim kendini dışlanmış hissetmeyecek ve ülke yönetiminde söz sahibi olduklarının farkına varacaktır. Amerika da, Irak’ı tekrar istikrara kavuşturmak ve askeri başarılarını arttırmak için ülkeye asker gönderdi. Amerika’nın yeni seçilecek başkanının, Irak’ta yaşayan Sunni Arapların ülke yönetiminde yeterince söz sahibi olması için çaba sarfetmesi gerekecek. Ben IŞİD’i yenmek için binlerce Amerikalı askerin Suriye ve Irak’a gönderilmesi önerisine kesinlikle karşıyım. Bu sorunu, Ortadoğu ülkelerinin çözmesi gerekiyor. Biz liderlik yapmaya hazırız ancak özellikle Ortadoğu ülkelerinin bu sorunun üzerine kararlılıkla gitmesi gerekiyor.”

Ancak IŞİD bir Ortadoğu sorunu olmaktan çıkarak küresel bir nitelik kazandı. Cumhuriyetçi Parti Nebraska Kongre üyesi Fortenberry, küresel anlamda soruna eğilmek için her ülkenin atması gereken siyasi, askeri ve sosyal adımlar olduğunun altını çizdi. Fortenberry, Ortadoğu’yu yeniden inşa etmek için atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

“Siyasi cephede yapılması gereken, ateşkes anlaşmasının uygulanmasını sağlarken, Esat rejimi geçiş dönemi üzerinde çalışmak. Esat rejiminden doğacak boşluğun da doğru bir rejim tarafından doldurulduğundan emin olunması gerekiyor. Bu da yeni göreve gelecek olan rejimin, çoğulcu bir siyaset izlemesi anlamına geliyor. Bütün azınlıkların söz alabileceği bir rejim sayesinde geçmişte yaşanan şiddet ve ayrımcılık tarihe karışacaktır. Ancak bu, ortaçağ vahşetini sürdüren asimetrik bir IŞİD terörü olduğu sürece hayata geçirilemez. Bu nedenle yapılması gereken ilk öneri, IŞİD’i yenilgiye uğratmak olur. Aynı zamanda, Esat sonrası siyasi geçiş ve ülkede yaşanan vahşet ve ayrımcılığı bitirecek siyasi alt yapı üzerinde çalışmak gerekir. Sadece Esat’tan gitmesini istemek ve sonrasında doğacak boşluğu dolduracak bir hükümet hazırlığı yapmamak durumu daha da kötüye götürür. Bu nedenle geçiş sürecinin çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor.”

Kongre üyesi Fortenberry ayrıca, Suriye ve Irak’ta yaşanan vahşetten kaçan sığınmacıların insanlık dramı yaşadıklarını söylerken bu sorunun bütün dünya ülkelerinin sorumluluğunda olması gerektiğinin altını çizdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG