Erişilebilirlik

IŞİD Soykırım Suçu mu İşliyor?


IŞİD Soykırım Suçu mu İşliyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

IŞİD ve IŞİD’e bağlı grupların Irak ve Suriye’de binlerce kişiyi katlettiği tahmin ediliyor. Bazı uzmanlar, bu cinayetleri “soykırım” diye tanımlasa da bu, uluslararası yasaların belirlediği soykırım tanımlamasına uyuyor mu? Eğer öyleyse bu konu hakkında ne yapılması gerekiyor?

Birleşmiş Milletler’e göre IŞİD sadece 2014 yılında yirmi dört binden fazla sivili katledip, işkence etmesinin yanı sıra, kadınları köle haline getirdi ve çocukları saflarına katarak Suriye ve Irak’ta terör estirdi.

Baş keserek idam etmeler, çarmıha germeler ve askerlerin toplu infazları, IŞİD’in yarattığı acımasız terörün birer kanıtı.

Bir ara Iraklı Yezidiler’i hedef alan Sunni terörist örgüt, erkekleri öldürdükten sonra kadınları zorla köle haline getirmiş ve bunu açıkça savunmuştu. Ancak IŞİD’in hedef aldığı gruplar bununla sınırlı değil. Birleşmiş Milletler’in İnsan Hakları Komiseri Zeid Ra’ad al Hüseyin, IŞİD’in kendileriyle aynı fikirde olmayan herkesi öldürdüğünü söylüyor: “Kendi ideolojileri dışında kalan her türlü farklı bakış açısını reddediyorlar. Onlara göre, fikir ayrılığı yaşayan herkesin öldürülmesi, hatıralarının, kültürlerinin, kısaca varlıklarının her parçasının imha edilmesi gerekli.”

Birleşmiş Milletler, IŞİD’in işlediği suçların Uluslararası Soykırım Sözleşmesi’nin beş kriterinden üçüne uyduğunu belirtiyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Richard Stengel, IŞİD’in “acımasız” olduğunu söylüyor: “Soykırım odaklı bir grup olduklarını söyleyebilirim, hiç fark gözetmeden suçsuz insanları yok etmeye kararlılar. Bu nedenle ideolojileri soykırım odaklı, ne yönden bakarsanız bakın, yaptıkları çok alçakça.”

Soykırım Sözleşmesi’ne göre suçluların hukuki olarak cezalandırılması gerekiyor. Ayrıca IŞİD’le mücadele için uluslararası bir koalisyon, hava saldırıları düzenliyor ve IŞİD’e karşı direnen Irak ve Kürt savaşçılarına da destek veriyor.

John Hopkins Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Daniel Serwer’e göre asıl soru bunun yeterli olup, olmayacağı: “Bana göre şu anda izlediğimiz strateji IŞİD’in yayılmasını önlemede bir derece etkili oldu, tehlike altında olabilecek insanları korudu ancak örgütü çökertmek adına bir şey yapmıyor. Zarar veriyor olabiliriz ama henüz yok etmediğimiz kesin.”

Suriye ve Irak’ın önemli bir bölümünü ele geçirerek halifelik ilan eden IŞİD, tüm Müslümanlar’ın kendilerine uyması çağrısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG