Erişilebilirlik

IŞİD Palmira’da Tarihi Tapınağı Yok Etti


Suriye devlet televizyonu, Baal Şamin tapınağının yok edildiğini Antik Eserler Dairesi Başkanı Mamun Abdülkerim’in ağzından duyurdu. Militanlar tapınağı patlayıcılarla yok ederken, yakındaki antik sütunlara da hasar verdi.

Bazı muhalif kaynaklar IŞİD’in bu tapınağı haftalar önce yok ettiğini iddia etse de bu iddialar bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Lübnan Üniversitesi’nden emekli Profesör Albert Naccache, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada tapınağın Fenikeliler’in taptığı Baal (bir diğer adıyla Tammuz) için inşa edildiğini belirtti.

Baal Şamin’in göklerin tanrısı olduğunu ve bu tanrının bölge toplumlarının içine kapanık değil, bölgeyle ilişki içinde olduğunu gösterdiğini söyleyen uzman, tapınak inşa edildiği dönemde Romalılar’ın Palmira bölgesini “Fenike-Suriye” olarak adlandırdığını belirtti. Naccache, bölge toplumlarının birbirleriyle yoğun ilişki içinde olduğunu da ekledi.

Tapınağın yıkıldığına dair haberler öncesinde de IŞİD militanları, Palmira’nın uzun süre baş arkeoloğu olan Halit el Esat’ın başını bir meydanda keserek öldürmüştü. Esat, bu vaha kentinde çalışmalarına 1963 senesinden başlamıştı. Esat’ın bedeninden ayrılarak bir lamba direğine asılı fotoğrafı sosyal medyada paylaşılmıştı.

Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Necah el Attar, Pazartesi günü Halit el Esat’ın onuruna düzenlenen bir törende Suriye’nin, vatan topraklarını ve dünyayı IŞİD ve diğer kafirlere karşı korumak için birçok şehit verdiğini söyledi.

IŞİD geçen hafta da Humus yakınlarında 1500 senelik bir Hıristiyan manastırını yok etmişti.

Grup, Irak’taki ünlü Nemrut ve Hattar arkeolojik kalıntılarının yanı sıra Musul Arkeoloji Müzesi’ni de yok etmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG