Erişilebilirlik

IŞİD'in Kontrolunda Hayat 'Tuhaflaşıyor'


Bağdat'ta IŞİD'i hicveden bir piyes sahneleyen Iraklı öğrenciler
Bağdat'ta IŞİD'i hicveden bir piyes sahneleyen Iraklı öğrenciler

IŞİD’in Suriye ve Irak’ta bazı bölgeleri ele geçirmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Şimdiyse IŞİD kontrolu altındaki bu topraklarda hayatın giderek garipleştiği yönünde haberler geliyor. Nike marka kıyafetlerin giyilmesini yasaklayan, eşcinsel bireyleri öldürmekle övünen IŞİD, bir yandan korkulan, diğer yandansa alay edilen bir örgüt haline geldi. Ancak bazı uzmanlara göre insanları hayrete düşürmek ve mizah kullanmak da güçlü bir silah olabilir.

IŞİD’in çekim hatalarını içeren görüntüler, örgütün işlediği cinayetleri hafife aldığı gerekçesiyle kimilerini rahatsız ediyor.

Görüntüde bir terörist, dili sürçtüğü için kelimeleri yanlış telaffuz ediyor, kurbanı ise bu yanlışlıkları düzeltiyor. Sanki bir komedi dizisinin çekimi yapılıyormuş gibi herkes gülüşüyor.

Bazılarına göre IŞİD’le alay etmek, örgütü hedef alan doğrudan bir saldırı. Sait Sadık, Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde siyaset sosyoloğu: ”Güçlü kişi ve kurumları alt etmenin yollarından biri mizahtır, şakalarla bu kişileri alaya almaktır. Baskıcı kişi ve kurumlara karşı kullanılabilecek en etkili silahlardan biri onlarla alay etmektir.”

İnternette IŞİD’i alaya alan çok sayıda video, müzik klibi, tweet ve şaka yer alıyor. Medyada izleyicileri kahkahaya boğan bazı görüntüleriyse IŞİD bizzat sağlıyor.

Video görüntülerinden biri IŞİD militanlarının eğitimiyle ilgili. Militanlar amatörce karate yaparken görüntülenmiş. Diğer video görüntülerindeyse militanların taşlayarak öldürmeden önce bazı rehineleri kucakladıkları görülüyor. Bu görüntüler, militanların, eşcinsel oldukları gerekçesiyle öldürecekleri rehineleri affettikleri anlamına geliyor.

Sait Sadık’a göre yaptığı bu progapanda hatalarına rağmen IŞİD’in Irak ve Suriye’de geniş bölgeleri ele geçirmesinin ve kontrolu kaybetmemesinin nedeni, örgütün sosyal medyayı son derece etkili şekilde kullanması.

”Propaganda sayesinde bazen kazanır, bazen de kaybedersiniz. Ancak IŞİD son zamanların en iyi ve en etkili progapanda makinalarından biri haline geldi. Bu konuda ustalaştı. Ancak bence artık bu etki yavaş yavaş kayboluyor çünkü insanlar IŞİD’i artık eskisi kadar ciddiye almıyor.”

Sadık, militanların gücünün zirveye eriştiğini, artık gerileme döneminin başladığını söylüyor. Ancak uzmana göre IŞİDi’i mağlup etmek birkaç yıl sürebilir.

Profesör Sait Sadık, askeri açıdan bakıldığındaysa IŞİD’in şimdiye kadar hiç bu kadar ciddiye alınmadığını söylüyor. Ortadoğu ve Afrika’dan çok sayıda mültecinin Avrupa kapılarına dayanmasıyla ortaya çıkan göçmen krizi ve örgütün Amerika’nın Texas eyaletindeki bir saldırının sorumluluğunu üstlenmesiyle IŞİD sorunu, küresel boyut kazandı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, IŞİD’in güçlenmeye devam ettiği uyarısında bulunuyor:

Daha önce gördüklerimizden çok daha küresel, tehlikeli, karmaşık olan bu terör örgütünün hızlı yükselişi bizi kaygılandırıyor. Suriye ve Irak’ın bazı kesimlerinde halifelik ilan eden bu örgüt tüm dünyadaki köktendinci örgütler adına kazanımlar elde ediyor.”

IŞİD militanları, bazı kelimeleri yanlış kullandıkları için de alay konusu oluyor. IŞİD’in kontrolu altındaki topraklarda Nike marka ürünlerin kullanılmasını yasaklaması, buna bir örnek. Bu yasağın nedeni ise Nike kelimesinin Arapça cinsel ilişki anlamına gelen benzer bir kelimeyi çağrıştırması.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG