Erişilebilirlik

'IŞİD İkinci Japon Rehineyi de Öldürdü' İddiası


Japon rehine Kenji Goto'nun görüntüleri kendi ülkesindeki televizyonlarda sık sık yayınlanıyor
Japon rehine Kenji Goto'nun görüntüleri kendi ülkesindeki televizyonlarda sık sık yayınlanıyor

Japon hükümeti, IŞİD’in elinde rehin olan ikinci vatandaşı Kenji Goto’yu da başını keserek öldürdüğünü gösteren videoyu doğrulamaya çalışıyor.

Cumartesi günü yayınlanan videoda eli bıçaklı ve yüzü maskeli bir militanın yere diz çökmüş olan Goto’nun boğazını kestiği görülüyor. Video öncekiler gibi, rehinenin kesik başını gösteren görüntülerle kapanıyor. IŞİD, bir Iraklı mahkumun serbest bırakılmasını şart koşmuş, rehinenin hayatı için tanıdığı süreyse iki gün önce dolmuştu.

Beyaz Saray, Amerikalı uzmanların Kenji Goto'nun öldürüldüğünü gösteren videonun gerçek olup olmadığını doğrulamaya çalıştığını bildirdi. Beyaz Saray açıklamasında "müttefikimiz Japonya'yla dayanışma içindeyiz" mesaji verildi, ayrıca kalan rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Japon hükümeti de son olayla ilgili olarak olağanüstü toplanma kararı aldı.

Dün Amman’dan açıklama yapan Japonya Dışişleri Bakanı Yasuhide Nakayama, IŞİD’in elinde rehin olan Ürdünlü pilot Muaz el Kesasibe ve gazeteci Kenji Goto’nun serbest bırakılması çabalarının “kilitlendiğini” bildirmişti.

IŞİD militanları, Ürdün’ün Iraklı mahkum Sacide el Rişavi’yi Perşembe gün batımına kadar serbest bırakmaması durumunda pilot Kesasibe’nin öldürüleceğini açıklamıştı. Rişavi, 2005’te Amman’da düzenlenen kanlı bombalı saldırıdan dolayı idam cezası almıştı.

Ürdün hükümeti, pilotun sağ olduğu yönünde işaret almaları durumunda Rişavi’yi serbest bırakacaklarını, ancak bu yönde hiçbir işaret alınmadığını bildirdi. Kesasibe'nin uçağı Aralık ayında Suriye üzerinde IŞİD hedeflerine yönelik bombardımanda düşmüştü. Son videoda Ürdünlü pilotla ilgili hiçbir açıklama yapılmadı.

Japon rehinenin eşiyse yayınladığı sesli mesajda Tokyo ve Amman hükümetlerinden eşinin hayatını kurtarmalarını istemişti. Sesli mesajı yayınlayan IŞİD, Rişavi karşılığında iki rehineden birini serbest bırakacağı yönünde hiçbir söz vermedi.

Gerek Ürdün, gerekse Japonya’da dün rehinelerin sağ salim evlerine dönmeleri için gösteriler düzenlendi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG