Erişilebilirlik

‘IŞİD’e Katılan Cihatçıların Sayısını Azalttık’


‘IŞİD’e Katılan Cihatçıların Sayısını Azalttık’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Geçtiğimiz günlerde Alhurra Televizyon’una özel bir demeç veren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’e karşı atılan yeni adımlar hakkında bilgi verdi ve elde edilen kazanımları sıraladı:

“IŞİD’in mali kaynaklarını kurutmak amacıyla önemli adımlar attık. Gençlerin IŞİD tarafından kandırılmalarının önüne geçmek için sosyal medyada birçok yeni girişim başlattık. Bu sayede IŞİD’in yaydığı çarpık dünya görüşünün de önüne geçmeyi planlıyoruz. Son zamanlarda IŞİD’e katılan yabancı cihatçı sayısını giderek azalttık. Bunu, seyahatlere getirdiğimiz daha sıkı güvenlik kuralları, havaalanlarında, vize ve gümrük kapılarında yaptığımız daha sıkı denetimler sayesinde başardık. Bununla birlikte tüm ortaklarımızla IŞİD’in, özellikle Irak’ta eline geçirdiği toprakların yarısına yakınını geri aldık. Suriye’de de kazandığımı başarılar gittikçe artıyor. Yavaş da olsa istikrarlı bir şekilde IŞİD’e karşı başarılarımız, attığımız yeni adımlarla büyüyor.”

Arap ülkeleri arasında savunma bütçesi en büyük ülke Suudi Arabistan. Dışişleri Bakanı Kerry, bölgesel güç ve müttefik Suudi Arabistan’ın IŞİD’e karşı mücadeleye yeterli derecede destek verdiğini de kaydetti:“Suudiler zaten ellerinden geldiğince yardım ediyorlar. IŞİD’in yaydığı çarpık İslam görüşüne karşı İslam’ı doğru yaymaya çalışıyorlar. Bunun yanında Suriye’deki siyasi çabalara da katkıları sürüyor.”

Iraklılar siyasi düzenin değişmesi için protesto eylemleri düzenliyor. Söyleşide, “Amerika Irak halkının yanında yer alacak mı?” sorusuna Kerry, Irak hükümetinin politikalarını yenilemesi gerektiği şeklinde yanıt verdi: “Irak hükümeti çoğulcu bir politika izlemeli, yoksa ülke içinde bulunduğu durumdan kurtulamaz. Biz de başbakan Abadi yi bu yolda adım atması için teşvik ediyoruz.”

Ortadoğu, genç nüfusu fazla olan bir bölge. Kerry’e göre, bölgede gençleri doğru yönlendirecek, onlara kendilerini geliştirmeleri için heyecan sunacak genç bir lider gerekiyor: “Ekonomiden anlayacak ve bölgenin refah düzeyini ilerletecek bir lider olması gerekir. Mesela Suudi Arabistan’ın veliahtı Muhammed bin Selman, birçok konuda ülke gençlerine liderlik yapıyor. Bir gencin bu konularda liderlik yapması diğer gençleri de heyecanlandırıyor. Enerji konusunda, terörle mücadele konusunda, eğitim konusunda birçok adım atacak lider lazım.”

IŞİD’e karşı başlatılan medya kampanyasından çok umutlu olduğunu söyleyen Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, bu kampanyanın insanlara kendi görüşlerini daha rahat anlatabilme ve düşündüklerinin arkasında durabilme platformu sağladığına inanıyor: “Bireylerin radikal İslam hakkında ne düşündüğünü dışa vurabilmesi lazım. İnsanlar bu durumu tek başına zaten çözemeyeceklerini düşünmemeli ve teşvik edilmeli. İnsanlar zaten seslerini yükseltmediği sürece vahşeti durdurmak zor olacaktır.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG