Erişilebilirlik

IŞİD'den Kobani'ye Yeniden Saldırma Tehdidi


Savaştan önce 200 bin kişinin yaşadığı Kobani, IŞİD'in çekilmesinden sonra enkaz yığını haline geldi
Savaştan önce 200 bin kişinin yaşadığı Kobani, IŞİD'in çekilmesinden sonra enkaz yığını haline geldi

İslam Devleti örgütü (IŞİD) Kobani’deki yenilgiyi kabul ettiğini açıklayan bir video yayınladı, ama yeniden saldıracakları tehdidinde bulundu.

Örgütün iki militanı olduğunu iddia eden iki kişi, video mesajında hava saldırılarının çekilmelerindeki en büyük etken olduğunu açıkladı.

Militanlardan biri videoda “Bir süre önce bombardıman ve bazı kardeşlerimizin katledilmesi yüzünden Ayn el İslam’dan yavaş yavaş çekilmeye başladık” diye konuştu. IŞİD militanları, Arapça adı Ayn el Arap olan Kobani’yi Ayn el İslam diye adlandırıyor.

IŞİD'in Kobani'den çekilmesini bir Amerikalı komutan da doğruladı. Hava saldırılarını koordine eden Amerikalı komutan Korgeneral James Terry, Suriye'nin Türkiye sınırı çevresindeki bölgelerde Kürt güçlerine destek vermek amacıyla hava operasyonlarının süreceğini bildirdi.

Kobani’de aylar süren çatışmaların ardından Kürt güçleri, geçen Pazartesi Suriye’nin Türkiye sınırında bulunan kenti yeniden ele geçirdiklerini bildirmişti. Savaştan önce 200 bin kişinin yaşadığı Kobani şu anda enkaz yığını halinde bulunuyor.

Kobani mücadelesinin başarıya ulaşması, bir yıldır Suriye ve Irak’ın önemli bir bölümünü işgali altında bulunduran IŞİD’in yenilgiye uğratılması amacında önemli bir aşama olarak görülüyor.

Boston'da konuşan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de Kobani'nin IŞİD'le mücadelede stratejik ve sembolik bir amaç olduğunu söyledi.

Irak'ta Peşmergeler bir petrol tesisini IŞİD'den geri aldı

Bu arada Iraklı Kürt güçleri (Peşmerge) IŞİD'in elindeki bir petrol tesisini geri aldı. Ancak tesisteki çalışanların durumu açıklığa kavuşmadı.

Reuters haber ajansına açıklama yapan Irak hükümetine bağlı Kuzey Petrol şirketi, Irak'ın kuzeyinde bulunan Habbaz petrol yataklarında görevli 15 çalışandan haber alamadıklarını bildirdi. Ancak Fransız Haber Ajansı (AFP) şirketin rehin 24 çalışanının serbest bırakıldığını bildiriyor. Güvenlik yetkilileri de, IŞİD'in çekilirken petrol tesisine patlayıcı yerleştirmiş olmasından kaygı duyuyor.

Peşmerge kaynakları, bir Kürt binbaşının keskin nişancılar tarafından öldürüldüğünü bildirdi. Cuma günü de bir Kürt tuğgeneral Kerkük'te IŞİD militanlarının düzenlediği bir saldırıda öldürülmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG