Erişilebilirlik

IŞİD Anbar’ı da Tehdit Ediyor


Irak ordusu Anbar'ı IŞİD saldırılarına karşı korumada yetersiz kalıyor
Irak ordusu Anbar'ı IŞİD saldırılarına karşı korumada yetersiz kalıyor

Dünyanın gözü Türkiye sınırındaki Kobani’ye çevrilmişken, IŞİD’in Irak’taki saldırıları hız kaybetmedi. IŞİD gözünü Kobani’den çok daha stratejik olan Bağdat yolundaki Sünni ili Anbar’a dikmiş durumda

REUTERS - 2006-2007 arasında Sünni aşiretlerin El Kaide’ye karşı ayaklandığı, geniş çöllerden oluşan ilin en büyük havaalanı Ayn El Esat ve Hadisa Barajı’nın çevresindeki bölgeler IŞİD’in kuşatması altında.

Sünni aşiretlere bağlı savaşçılar, IŞİD’in daha gelişmiş silahlara sahip olduğunu söylüyor ve Amerika’yla Irak hükümetinin gerekli desteği yollamadıklarını belirtiyor. Savaşçılar ayrıca Amerikan hava saldırılarının da yeterli olmadığını söylüyor.

Anbar İl Meclisi Başkanı Falih İsavi aşiret savaşçıları olmasaydı, kentin çoktan düşmüş olacağını belirtiyor ve ilin yüzde 80’inin IŞİD’İn, geri kalan yüzde 20’sinin ise güvenlik güçleri ve aşiret savaşçılarının kontrolunda olduğunu kaydediyor.

Anbar’da Haziran’dan bu yana 6 bin Irak askerinin öldüğü, bunun iki katına yakın bir sayının da ordudan kaçtığı bildiriliyor.

İşi daha da karmaşık hale getiren “hayalet asker” adı verilen birlikler. Listelerde olan askerlerin büyük bir kısmı çatışmalara katılmıyor ve maaşları komutanların cebine giriyor. Bir Irak istihbarat görevlisine göre listelerde 60 bin asker bulunsa da gerçekte eyaletteki asker sayısı 20 bin civarında.

Anbar’ın Sünni nüfusu, eski Başbakan Nuri El Maliki ile ciddi sorunlar yaşamıştı. Bölgedeki siviller Maliki döneminde sıklıkla güvenlik güçlerinin hedefi oldu.

Haydar El İbadi hükümetinin Maliki’nin Sünniler arasında nefret uyandıran politikalarından ne kadar uzaklaşacağı, bölge halkının merak konusu. Ancak şimdilik İbadi, yerleşim bölgelerine hava saldırıları düzenlenmesini yasakladı. Bu saldırılar yarım milyon kişinin Anbar’daki evlerini terk etmesine neden olmuştu. İbadi aynı zamanda El Kaide’ye karşı yürütülen direnişte görev alan birçok aşiret liderini de güvenlik güçlerine kattı.

Ancak bölgede birçok görev, hala Maliki’nin atadığı yetkililerin elinde. Adının açıklanmasını istemeyen bir İl Meclisi üyesi bölgede askeri kararlarda ciddi sorunlar yaşandığını söylüyor. İki birlik gerektiren çatışmalara bazen merkezden bir birlik gönderildiğini söyleyen yetkili bu nedenle birçok çatışmanın saatler içinde kaybedildiğine dikkat çekiyor.

Anbar’ın batısında aşiret savaşçılarına malzeme sevkiyatının sağlandığı Ayn el Esat havaalanıyla Hadisa Barajı’da IŞİD militanlarının saldırılarına karşı direnişin sürebileceği tahmin ediliyor.

Ramadi’nin 45 kilometre kuzeybatısındaki Zueyt elbu Nimr adlı köy ise, Ekim ayı başından bu yanan IŞİD saldırılarına direniş gösteriyor. Köy sakinleri kısmen havadan yapılan ikmalle ayakta kalmayı başarsa da, hayatta kalmaları neredeyse an meselesi oldu. Elbu Nimr aşiretinin lideri, yenilgiye uğramaları durumunda bunun Anbar’da IŞİD’e karşı mücadele eden diğer aşiretlere büyük bir darbe olacağını söylüyor. Aşiret lideri, Amerikalılar’a IŞİD militanlarının hedefleriyle ilgili istihbarat sağlamalarına rağmen bu hedeflerin bombalanmadığından şikayetçi. Bununla birlikte aşiret lideri jetlerin uçmasının bile IŞİD üzerinde caydırıcı etki sağladığını belirtiyor.

Köylerinde mahsur kalanlar, yemek pişirmek için odun ateşine güvenmek zorunda. Güvenlik nedeniyle tarlalarına gidemeyen köylüler, arka bahçelerinde sebze yetiştiriyor. Daha da kötüsü hamile kadınlar çocuklarını evlerinde doğurmak zorunda.

Köydeki savaşçılardan biri malzemelerinin tamamen tükenmek üzere olduğu, yalnızca su ve hurmayla hayatta kalmaya çalıştıklarını söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG