Erişilebilirlik

İran’la Nükleer Müzakerelerde Tarihi Anlaşma


İran ve batılı güçler arasında yaklaşık on yıldır süren nükleer müzakerelerde sona gelindi ve Tahran ile P5+1 ülkeleri arasında yaptırımların hafifletilmesi karşılığında, İran’ın nükleer programını yavaşlatma konusunda uzlaşmaya varıldı

İran ve batılı güçler arasında yaklaşık on yıldır sürdürülen nükleer müzakereler sona erdi ve Tahran ile P5+1 ülkeleri arasında yaptırımların hafifletilmesi karşılığında, İran’ın nükleer programını yavaşlatma konusunda anlaşmaya varıldı.

Anlaşma uyarınca ekonomik yaptırımların gevşetilmesi karşılığında, Tahran yönetimi, nükleer programını yavaşlatarak, nükleer tesislerin daha sıkı denetimlere tabi tutulmasına izin verecek.

İran’la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında sürdürülen müzakerelerde varılan anlaşma hem Washington hem de Tahran tarafından bazı engeller ortadan kaldırıldıktan sonra yürürlüğe girecek. Tarihi uzlaşıya, iki ülkenin başkentlerindeki muhafazakar kesim karşı çıkıyor.

Amerika’nın önündeki en büyük engel, Cumhuriyetçiler'in çoğunluğu oluşturduğu ve 60 günlük inceleme süresinin sona ermesinin ardından anlaşma aleyhinde oy kullanması beklenen Amerikan Kongresi.

Tarihi anlaşmanın açıklanmasından sonra konuşan Başkan Barack Obama, anlaşmanın sadece güven değil, karşılıklı doğrulama temeline dayandığını ve Kongre’nin olası ret kararını veto edeceğini söyledi.

Sabah erken saatlerde konuşan Obama, herhangi bir anlaşmanın olmamasının, Ortadoğu’da daha fazla savaş anlamına geleceği uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG