Erişilebilirlik

İranlı General Suriye'de Öldürüldü


General Hüseyin Hamedani
General Hüseyin Hamedani

Tahran hükümeti, İran Devrim Muhafızları’na bağlı bir komutanın Suriye’de çatışmada öldüğünü bildirdi. Öte yandan Fransa, Suriye’de yeni hava saldırıları düzenledi.

Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamada, General Hüseyin Hamedani’nin Halep ilinde Suriye birliklerine “danışmanlık” yaparken IŞİD militanları tarafından öldürüldüğü belirtildi.

İran, Suriye’de beş yıla yakın bir süredir devam eden iç savaşta Devlet Başkanı Beşar Esat’a askeri ve siyasi destek veriyor.

Suriye ordusu, İran’ın, Lübnanlı Hizbullah milislerinin ve Rus hava saldırılarının desteğinde ülkenin iç bölgelerinde muhalif unsurlara yönelik yeni bir kara operasyonu başlattı. Ancak Suriye İnsan Hakları İzleme adlı muhalefet örgütü, IŞİD’in Halep’in kuzeyindeki bazı köyleri diğer muhalefet gruplarının elinden aldığını açıkladı. Merkezi İngiltere’de bulunan örgütün açıklamasında, bunun Ağustos ayından bu yana IŞİD’in kaydettiği en büyük ilerleme olduğunun altını çizdi.

Fransa da IŞİD hedeflerine iki hafta içinde ikinci hava saldırısını düzenledi.
Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada Fransız Rafale jetlerinin Rakka’da IŞİD’e ait bir eğitim kampını bombaladığını bildirdi. Rakka, IŞİD’in ilan ettiği sözde halifeliğin başkenti konumunda bulunuyor.

IŞİD’le mücadele koalisyonunun üyesi olan Fransa, tercih ettiği Suriyeli muhalefet gruplarına silah ve destek veriyor.

Bu arada Rusya’nın Suriye’de Esat rejimine destek amacıyla hava saldırılarını arttırması kaygı yaratıyor. Rus haber ajansları, Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral İgor Makuşev’in açıklamalarına dayandırdıkları haberlerde, Rus jetlerinin 24 saat içinde “60 terör hedefini bombaladığını” duyurdu. Makuşev ayrıca, “hassas güdümlü” füzelerin Liva el Hak örgütünün karargahını vurarak 200 militanı ve IŞİD’in iki üst düzey sorumlusunu vurduğunu açıkladı.

Liva el Hak, Humus’ta üslenen bir İslamcı muhalif örgüt. Ayrıca bu örgüt, IŞİD’in içinde olmadığı İslamcı koalisyonun da bir parçası.

Ancak Fransa Savunma Bakanı Drian, Moskova’nın hedeflerinin yüzde 80 ila 90’ının IŞİD’e ait olmadığını bildirdi. Diğer Batılı yetkililer de Rus hava saldırılarının IŞİD dışındaki diğer muhalif örgütleri hedef aldığını bildiriyor. Bu örgütlerden bazıları Amerika ve IŞİD’le mücadele koalisyonunun parçası olan diğer ülkelerden destek alıyor.

Amerika Savunma Bakanı Ash Carter, Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarının hem bölgeye hem de kendisine zarar vereceğini savundu. Londra’da konuşan Carter, Rusya’nın müdahalesinin yalnızca Suriye’deki iç savaşı körükleyeceğini ve stratejisinin de hatalı olduğunu söyledi.

Rusya önceki gün Hazar Denizi’ndeki gemilerinden Suriye’ye 26 cruise füzesi attığını ve füzelerin hepsinin hedeflerini bulduğunu iddia etmişti. Ancak Amerikalı kaynaklar füzelerden dördünün, rotası üzerinde bulunan İran topraklarına düştüğünü açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG