Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Görüşmelerde İlerleme


Tahran’ın nükleer santrfüjlerinin sayısını 6 binin altına indirme ve zenginleştirilmiş uranyum stoklarının çoğunu Rusya’ya göndermeyi kabule yanaştığı ancak 31 Mart'a kadar bir çerçeve anlaşmaya varmak için bazı çetin sorunların hala çözüm beklediği bildiriliyor

Amerika ve diğer beş dünya gücünün İran’ın nükleer programıyla ilgili bir anlaşmaya doğru ileri adım atttıkları ancak henüz nihai uzlaşmaya varamadıkları bildiriliyor.

İsviçre’nin Lozan kentinde toplanan diplomatlar Tahran’ın nükleer santrfüjlerinin sayısını 6 binin altına indirmeye ve zenginleştirilmiş uranyum stoklarının çoğunu Rusya’ya göndermeyi kabule yanaştığını açıkladı.

Buna karşılık İran ile görüşmeleri sürdüren İngiltere, Çin, Fransa, Rusya, Almanya ve Amerika’nın Tahran’ın Ferda adlı yeraltı tesisindetıbbi amaçlarla sınırlı,sıkı denetim altında nükleer deneme yapmasına izin vermeyi düşündükleri bildirildi,

Ancak görüşmeleri izleyen yetkililer 31 Mart’a kadar bir çerçeve anlaşmaya varmak için bazı çetin sorunların hala müzakere edildiğini söylüyor.

Taraflar bir çerçeve anlaşmasına varmak için 31 Mart’ı son tarih olarak belirlemişti.

İran’la görüşmeler yürüten P5+1 ülkeleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi Amerika, Çin, Fransa, İngiltere, Rusya’nın yanı sıra Almanya’dan oluşuyor. Uluslararası toplum uranyum zenginleştiren İran’dan santrifüj sayısını nükleer silah üretme kapasitesinin altına indirmesini istiyor. Bunun karşılığındaysa İran ekonomisini derinden sarsan uluslararası ekonomik yaptırımların hafifletilmesi öngörülüyor.

İran yaptırımlara derhal son verilmesini istiyor. Ancak Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Tahran hükümetinin anlaşmaya uyup uymadığının nasıl izleneceği konusunda kaygılar bulunduğunu açıkladı.

Lozan’da yürütülen görüşmelere, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry veİran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in yanı sıra Fransa, Almanya, Rusya ve Çin dışişleri bakanları da katılıyor.

İran hükümeti, nükleer silah yapmayı amaçladığı iddialarını yalanlıyor ve programın tamamen sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG