Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Görüşmeler Yedi Ay Uzatıldı


Viyana'daki görüşmelere katılan İran ve altı ülkenin dışişleri bakanları son toplantıdan çıkarken
Viyana'daki görüşmelere katılan İran ve altı ülkenin dışişleri bakanları son toplantıdan çıkarken

Viyana'da sona eren son tur görüşmelerden sonra İran ve uluslararası grup 1 Mart'a kadar bir çerçeve plan üzerinde çalışacaklarını, nihai anlaşmaya da dört ay sonra varma kararı aldıklarını açıkladı

İran ve uluslararası görüşmeciler Tahran’ın nükleer programıyla ilgili müzakere sürecini 1 Temmuz'a kadar uzattı.

Uzatma kararı Viyana’da son bir yıldır İran’ın nükleer programının barışçı olmasını güvence altına alacak kapsamlı bir anlaşma üzerinde çalışan yetkililer tarafından açıklandı.

1 Mart’a kadar bir çerçeve plan üzerinde çalışmalar yapacaklarını belirten yetkililer, ilerleme sağlanan ve hala uzlaşma sağlanamayan noktaları belirleyerek nihai anlaşmaya da dört ay sonra varmayı planladıklarını bildirdi.

Görüşmelere yıl bitmeden devam edileceği de belirtilirken ancak toplantıların nerede ve ne zaman olacağına ilişkin bir açıklama yapılmadı. Geçen yıl Temmuz’da biten ilk tur görüşmeleri Kasım tarihine uzatan yetkililer bu ek süre ile müzakereleri ikinci kez uzatmış oluyor.

Diplomatlar birçok konuda aşama sağlansa da, İran’ın sahip olacağı santrifuj sayısı ve uranyumu zenginleştirme oranı gibi temel konular üzerinde anlaşmazlıkların tam giderilemediğini söylüyor.

İran resmi haber ajansı İRNA, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Viyana görüşmelerinin sona ermesinin ardından televizyonda İran halkına hitaben bir konuşma yapacağını bildirdi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG