Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Anlaşmaya Varıldı


AB dışpolitika yetkilisi Federica Mogherini ve İran Dışişleri bakanı Cevat Zarif Lozan'da anlaşmaya varıldığını açıklarken
AB dışpolitika yetkilisi Federica Mogherini ve İran Dışişleri bakanı Cevat Zarif Lozan'da anlaşmaya varıldığını açıklarken

Başkan Obama Lozan'da varılan çerçeve anlaşmanın tam olarak uygulanması halinde İran'ın nükleer silah geliştirme yolunda atacağı her adımı önleyeceğini ve Tahran'a yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasını sağlayabileceğini açıkladı.

İran ve altı dünya gücü İsviçre’nin Lozan kentinde sekiz gün süren görüşmelerden sonra Tahran’ın nükleer programını kısıtlamayı amaçlayan “çerçeve anlaşma” üzerinde görüşbirliğine vardı.

Avrupa Birliği dışpolitika yetkilisi Federica Mogherini, varılan bu önemli ön anlaşmanın 30 Hazirana kadar süre tanınan geniş kapsamlı nihai anlaşmanın gerçekleşmesi için zemin oluşturacağını söyledi.

Mogherini çerçeve anlaşmanın Avrupa Birliği ve Amerika’yı, İran’ın öngörülen önlemlere uyduğu doğrulandığında ekonomik yaptırımları kaldırmaya çağırdığını da belirtti.

İran Dışişleri bakanı Cevat Zarif aynı açıklamayı farsça yaparken İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Twitter hesabında çerçeve anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Başkan Barack Obama, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada anlaşmanın tam olarak uygulanması halinde İran’ın nükleer silah geliştirme yolunda atacağı her adımı önleyeceğini belirti.

İran’ın dünyada başka hiçbir ülkenin görmediği denetimlerle karşılaşacağını vurgulayan Obama “Eğer İranlılar aldatmaya kalkışırsa, dünya bunu hemen bilecektir”şeklinde konuştu.

Obama, İranlıların anlaşma sayesinde ekonomilerine ağır darbe vuran ABD ve BM yaptırımlarından kurtulabileceklerini de söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG