Erişilebilirlik

İran’la Görüşmeler Sona Yaklaşıyor


İran’ın nükleer programına ilişkin müzakereler, İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in Amerika, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya’dan üst düzey temsilcilerle biraraya geldiği İsviçre’nin Lozan kentinde devam ediyor

Görüşmelere katılan Batılı bir diplomat, anlaşma taslağını 31 Mart’a kadar tamamlamayı planlayan müzakerecilerin üç ana sorunu çözmeye çalıştıklarını açıkladı. Diplomat, anlaşmanın geçerlilik süresinin ne olacağı, ekonomik yaptırımların hangi hızla kaldırılacağı ve İran’ın anlaşmanın şartlarını yerine getirmediği takdirde yaptırımların nasıl yeniden yürürlüğe gireceği üzerinde henüz görüş birliğine varılamadığını bildirdi.

Nihai anlaşmanın Haziran ayı sonunda imzalanması bekleniyor.

Öte yandan Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, şu anda İran’ın elinde bulunan zenginleştirilmiş uranyum stoklarının nasıl ortadan kaldırılacağı konusunda da henüz bir anlaşma sağlanamadığını söyledi.

Yetkili, zenginleştirilmiş uranyum stoklarının başka bir ülkeye gönderilmesinin, tarafların masaya yatırdığı birkaç seçenekten biri olduğunu kaydetti.

Ancak İran’ın nükleer baş müzakerecisi Abbas Arakçı dün yaptığı açıklamada nükleer malzemenin başka bir ülkeye gönderilmesinin bir seçenek olmadığını söyledi.

İran’da nükleer silah geliştirmeyi mümkün kılmayan ancak sadece tıbbi araştırma ve enerji üretimi için yetecek kadar nükleer malzeme bırakmanın bir başka yolunun ise mevcut uranyum stoklarının daha az oranda zenginleştirilmiş hale getirilmesi.

İran yaptırımlara derhal son verilmesini istiyor. Ancak Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Tahran Hükümeti’nin anlaşmanın şartlarına uyup uymadığının nasıl izleneceği konusunda kaygılar bulunduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG