Erişilebilirlik

İran'la Anlaşma Hala Yakın Görünmüyor


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, 30 Haziran’da süresi dolmasına rağmen hala İran’la varılamayan nükleer anlaşmayla ilgili kilit görüş ayrılıklarını görüşmek üzere bugün İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif’le Viyana’da bir araya geldi.

Daha önce kısa bir süreliğine Zarif'le bir araya geldiğini hatırlatan Kerry, son görüşmenin devam niteliği olduğunu, Zarif'le birlikte "ilerlemeyi azami hale getirmek için çok çalıştıklarını" söyledi. Benzer açıklamaları İranlı bakan da dile getirdi.

Bu görüşmeden önce de Uluslararası Atom Enerji Dairesi’nin Başkanı Yukiya Amano, Tahran’a giderek İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Ulusal Güvenlik Konseyi Bakşanı Ali Şemkhani’yle görüştü.

Anlaşmazlıkların büyük bir bölümü, İran’ın nükleer tesislerinin denetlenmesi ve Tahran hükümetinin nükleer programında şeffaflık sağlamasıyla ilgili. İran tarafı da beklentilerin mevcut yaptırımların hafifletilmesiyle koşullandırılmasından rahatsız.

İran ve dünya güçleri arasında sürdürülen nükleer müzakerelerde ikinci haftaya girerken de yakın zamanda bir uzlaşı görünmüyor.

İran ve BM Güvenlik Konseyi’nin daimi beş üyesiyle Almanya arasında, Tahran hükümetinin nükleer programını kısıtlaması karşılığında uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngören müzakerelerde, kapsamlı bir anlaşmaya varılması için önceki salı gününe kadar süre verilmişti.

Viyana’da devam eden görüşmelere katılan yetkililerden gelen bilgilere göre, müzakereler yavaş da olsa doğru istikamette ilerliyor. Yetkililer, bu tur görüşmelerin sonunda anlaşmaya varılacağına inanıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, an itibarıyla herhangi bir uzlaşı noktasında olmadıklarını ancak bu müzakereleri bu temelde devam ettirebilmek için ellerinde geleni yapacaklarını kaydetti.

Üst düzey müzakerelere Amerika, Almanya, Çin, Fransa, Rusya ve İran’dan üst düzey diplomatlar katılıyor. Geçen hafta herhangi bir anlaşmaya varılamaması üzerine 30 Haziran olan son tarih 7 Temmuz’a kadar uzatıldı.

Görüşmelerin sürdüğü Viyana’da konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Laurant Fabius "Biraz ilerleme var ancak müzakerelerin sonunda değiliz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Ryabkov ise görüşülen başlıkların yüzde 90’ında uzlaşıya varıldığını, kalan konuların ise birkaç gün içinde görüşülerek çözüme ulaştırılabileceğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG