Erişilebilirlik

İran Kongre'nin Gündeminde


İran Kongre'nin Gündeminde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

İran’in nükleer programıyla ilgili müzakere süreci devam ederken, Washington’da Kongre üyelerinin gündeminde, nihai anlaşma sağlanırsa Tahran’ın anlaşmanın hükümlerine uymasını sağlamanın mümkün olup olmadığı konusu var

İran’in nükleer programıyla ilgili müzakere süreci devam ederken, Washington’da Kongre üyelerinin gündeminde, nihai anlaşma sağlanırsa Tahran’ın anlaşmanın hükümlerine uymasını sağlamanın mümkün olup olmadığı konusu vardı.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Batı’yı ülkesinin nükleer silah üretmeye çalıştığını öne süren “hayali”görüşler ortaya atmakla suçladı. Hamaney’in ayrıca İran’ın askeri tesislerine uluslararası silah denetçilerinin girmesine asla izin vermeyeceğini söylemesi Amerikan Kongresi’nde kaygıyla karşılandı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Ed Royce, Amerika’nın Sesi’ne Hamaney’in tutumunun güven vermediğini söyledi: “Ayetullah’a atfedilen “Amerika’ya Ölüm” sözleri,Yemen ve Ortadoğu’nun diğer yerlerinde izlenen politikalar, bizi kaygılandırıyor.”

Royce, İran Devrim muhafızlarının Hamas’a silah alması için para verdiğini söyledi. İran’la mevcut gerginliklerin nükleer anlaşmayı denetlemeyi daha da önemli getirdiğini belirten Royce şöyle dedi: “Nükleer tesislere girmeyi önlemek için İranlılar bunların askeri olduklarını öne sürüyor. Bu tesislerden birinde şimdiden silah çalışmaları yapıldığı çok açık.Bu nedenle görüşmecilerin denetçilere bu tesislere giriş izni verilmesinde ısrar etmesi gerekiyor.”

Nihai anlaşma için verilen süre Haziran sonunda doluyor. Oturuma katılan uzmanlardan David Albright, Mart ayında çerçeve anlaşmaya varma konusunda Amerika’nın İran’dan daha aceleci bir tavır içinde göründüğünü söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG