Erişilebilirlik

İran ABD’li Gazeteciyi Suçlu Buldu


İran devlet televizyonu, Washington Post muhabiri Jason Rezaian’ın ajanlık dahil yargılandığı suçlardan mahkum olduğunu bildirdi.

Mahkeme sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini Ecehi’nin açıklamalarına dayandırılan haberde mahkumiyet kararının detaylarına yer verilmezken, Rezaian ve avukatının 20 gün içinde temyize gitme hakkı bulunduğu bildirildi.

Gazetecinin kardeşi Ali Rezaian, kararı, “Akıl dışı bir hukuku süreçte yaşanan son acımasız adım” olarak nitelendirdi.

Ali Rezaian yaptığı yazılı açıklamada, annesinin, Jason’ın eşinin ve avukatının mahkemeye giderek sonuçla ilgili detay almaya çalıştığını ancak tercüman bulunmadığı bahanesiyle kendilerine bilgi verilmediğini söyledi.

Washington Post İcra Direktörü Martin Baron, kararın inanılmaz bir adaletsizlik olduğunu söyledi ve gazetenin, Rezaian’ın ailesi ve hukuki ekibiyle beraber temyize gideceğini belirtti.

Baron açıklamasında, İran’ın dava boyunca insafsızca davrandığını ancak kararın bu tavrın üst noktası olduğunu söyledi ve mahkemenin gizli süreçte, hiçbir kanıt sunmadan Jason Rezaian’ı suçlu bulduğunu belirtti.

Kararı bir “rezalet” olarak nitelendiren Baron, İranlı liderlerin bu hatayı düzeltme sorumluluğunu taşıdığını söyledi.

Rezaian, 2012 senesinden 2014’ün Temmuz ayında tutuklanıncaya kadar Washington Post’un temsilciliğini yapıyordu. Aylarca iddianame hazırlanmadan hapis tutulan Rezaian’ın yanı sıra eşi Yeganeh “Yegi” Salihi ve iki kişi de tutuklanmıştı. Gazeteci olan Salihi serbest bırakıldı ancak Rezaian tutuklu kaldı.

İran ve Amerika’nın 1980’den bu yana diplomatik ilişkisi yok.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG