Erişilebilirlik

Irak'ta Yeni Cumhurbaşkanı Seçildi


Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı Fuad Masum
Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı Fuad Masum

Bağdat’ın kuzeyinde mahkumları taşıyan bir konvoya saldıran militanlar, 51 mahkumla 8 polis öldürürken Irak parlamentosu Kürt politikacı Fuad Masum’u ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak seçti.

76 yaşındaki Masum’un cumhurbaşkanı seçilmesi yeni hükümet kurulması yolunda bir engelin daha aşılmasını sağladı. Ancak başbakan seçimi çok daha güç görünüyor.

Nisan ayında yapılan seçimlerden bu yana yeni hükümet hala kurulamadı. Şii Başbakan Nuri El Maliki, Sünnileri ve Kürtleri dışlamakla suçlanıyor.

Irak’ta 2003 yılında varılan gayri resmi anlaşma cumhurbaşkanının Kürt, meclis başkanının Sünni ve başbakanın Şii olmasını öngörüyor.

Perşembe günkü saldırı mahkumları Taci’deki askeri bir üsten taşıyan konvoya başkente 20 kilometre uzaklıkta düzenlendi. Yola yerleştirilen bombalara çarpan konvoya militanlar daha sonra ateş açtı.

Irak’ta IŞİD militanlarının ülkenin kuzeyinde önemli kentleri ele geçirmesinden bu yana şiddet hızla arttı.

Bağdat'ta Başbakan Nuri el-Maliki ve daha sonra en büyük Şii dini lider Ayetullah Ali el-Sistani ile görüşen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Irak’ın varlığının tehdit altında olduğunu, ancak kapsayıcı bir hükümet kurulması halinde bu sorunun aşılacağını söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG