Erişilebilirlik

‘Irak’ta Eğit-Donat’a Katılım Düşük’


‘Irak’ta Eğit-Donat’a Katılım Düşük’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Kongre’de konuşan Savunma Bakanı Ashton Carter, Irak’ta eğitim verme konusunda yaşadıkları zorlukları anlattı. Eğitim için öngörülen kişi sayısının beklentilerin çok altında kaldığını söyleyen Carter, “24 bin kişi bekliyorduk sadece 7 bin kişi geldi eğitim için” dedi

Amerika’nın IŞİD’le mücadele stratejisi uzun zamandır mercek altında. Bu kez Obama yönetiminden iki üst düzey isim Kongre’ye bu konuda bilgi verdi. Oturumdan çıkan mesajlara bakılacak olursa Amerika yakın vadede şu ana kadar yaptığından farklı bir yol izleyecek gibi görünmüyor.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda yerel saatle sabah 10’da başlayan oturumda Savunma Bakanı Ashton Carter ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey Ortadoğu’daki son gelişmeler hakkında Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı.

Amerikan kamuoyunda bu stratejinin işe yaramadığı yönündeki kaygılar ciddi oranda artmış durumda, son dönemde. Obama son olarak,450 askeri personeli daha Irak’a gönderme kararı aldı. Bu karar Irak Başbakanı Haydar El Ebadi’nin isteği ve Pentagon yetkililerinin tavsiyesi üzerine alındı.

Askeri danışman ve eğitmenler Anbar vilayetinde konuşlandırılacak ve Irak ordusunun Ramadi ve diğer yerleri almak üzere IŞİD’e karşı verdiği mücadeleye taktik destek sağlayacak.

Kongre oturumunda bu yeni 450 askeri personelin Irak’ta karşılaştığı tablonun detayları da ortaya çıktı. Savunma Bakanı Carter, Irak’ta eğitim verme konusunda Amerika’nın yaşadığı zorluklardan söz etti. Stratejiyi hayata geçirmek için iki tarafın da çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Ancak Irak tarafından eğitim için öngörülen kişi sayısının beklentilerin çok altında kaldığını söyledi. Carter, “24 bin kişi bekliyorduk sadece 7 bin kişi geldi eğitim için” dedi. Böylece Amerika’nın eğit donat stratejisinin Irak’ta hayata geçmesinin güçlüğü de ortaya konmuş oldu.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyeleri “Irak’ı ayakta tutmak için yeterli mi şu anki stratejimiz sizce? Dahası yapay bir şekilde savaşmak istemeyen insanları zorluyor muyuz?” gibi sorular sordu.

Amerika’nın daha etkili bir mücadele için kara kuvvetlerini neden yollamadığı sorusuna Savunma Bakanı Ashton Carter, “Bunun işe yaramadığını daha önce gördük” dedi. Carter, “IŞİD’le mücadelede sürdürülebilir bir başarı için yerel olarak yürütülecek bir stratejiye ihtiyacımız var. Biliyorum bu kolay değil. Ama yerel olması gerekiyor” diye konuştu.

Kongre oturumunda, Amerikan yönetimi, mevcut IŞİD stratejisini değiştirmeden, yerel unsurlarla sürdürmeyi düşündüğünün altını bir kez daha çizmiş oldu.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG