Erişilebilirlik

Iraklılar Blackwater Davası Kararından Memnun


Blackwater eski güvenlik görevlilerinden biri Washington'daki Federal Mahkemeye Gelirken
Blackwater eski güvenlik görevlilerinden biri Washington'daki Federal Mahkemeye Gelirken

Bazı Bağdatlılar mahkeme kararını olumlu karşılarken, olayda yakınlarını kaybedenler karardan memnun olmadıklarını, güvenlik görevlilerinin hepsinin ömür boyu hapse mahkum edilmesi gerektiğini belirtti

2007 yılında Irak savaşı sırasında Blackwater adlı özel güvenlik şirketinde çalışan dört Amerikalı, 14 kişiyi öldürmek ve 17 kişiyi yaralamaktan yargılandıkları davada federal jüri tarafından suçlu bulundu.

16 Eylül 2007 tarihinde Irak’ta meydana gelen ve uluslararası kamuoyunun büyük tepkisini çeken olayın davasında 11 hafta süren ve başta olayda mağdur olan Iraklılar olmak üzere toplam 72 görgü tanığının dinlendiği duruşma süreci sonuçlandı. Blackwater şirketinde çalışan dört Amerikalı özel güvenlik görevlisi, kasten adam öldürmek ve öldürmeye teşebbüs etmekten suçlu bulundu.

Kararın “yanlış olduğunu ve yıkıldıklarını” belirten sanıkların avukatları, müvekkillerinin olay anında kendilerini savunduklarını, bu nedenle karara sonuna kadar itiraz edeceklerini belirtti.

Açılan ateşte yaralanan 17 kişiden biri olan ve halen Bağdat’ta yaşayan Hasan Cabir, karardan memnun olduğunu ve sorumluların cezalarını çekmesi gerektiğini söyledi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na taşeron olarak çalışan Blackwater şirketi, Irak’taki Amerikan diplomatlarını korumakla görevliydi. Bu görev nedeniyle uzun yıllar hukuki çekişmelere sahne olan davada güvenlik görevlilerinin yargılanıp, yargılanmayacağı bile belli değildi.

Güvenlik görevlileri 14 kişinin ölümü ve 17 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayda kendilerine ateş açıldığını iddia etseler de federal savcılar olayda herhangi bir provokasyon olmadığını ve güvenlik görevlilerinin Irak halkına karşı saygı duymadığını ve nefret beslediğini savundu.

Federal jüri güvenlik görevlilerinden Nicholas Slatten’i kasten adam öldürmekle suçlu bulurken, diğer görevlileri adam öldürmeye teşebbüs ve silah yasalarını ihlal etmekten suçlu buldu. Henüz sonuçlanmayan davada Nicholas Slatten’ın ömür boyu hapse mahkum edilebileceği, diğer görevlilerin de sadece silah yasasını ihlalden ötürü en az 30 yıl hapse mahkum edilebilecekleri belirtildi.

Bazı Bağdatlılar mahkeme kararını olumlu karşılarken, olayda yakınlarını kaybedenler karardan memnun olmadıklarını, güvenlik görevlilerinin hepsinin ömür boyu hapse mahkum edilmesi gerektiğini belirtti. Olayda kardeşini ve yeğenini kaybeden Ali Abbas, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, verilen karardan memnun olmadığını, suçsuz insanları öldüren bu katillerin ömür boyu hapse mahkum olması gerektiğini söyledi.

Irak’ın Washington’daki eski askeri ateşesi emekli General İsmail el-Sodani, bu olayın Blackwater’ın Irak’taki görevini uygulamada yaptığı hataların bir kanıtı olduğunu ve Amerikan hukuk sisteminin onları suçlu bulmasıyla adaletin yerini bulduğunu belirtti.

Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne bağlı özel timlerde görev yapan Erik Prince tarafından 1997 yılında kurulan Blackwater şirketi, Başkan Bush döneminde, Amerikan ordusuna yardımcı olması amacıyla Irak’ta yaygın olarak kullanıldı. Orduya göre çok daha farklı kurallara tabi olan ve agresif bir çalışma prensibine sahip olan Blackwater güvenlik görevlileri, sivillere karşı silah kullanmanın yanı sıra kuralların ihlal edildiği birçok olaya karıştı. Şirketin kurucusu ve yöneticileri bu olayların hiçbirinden sorumlu tutulup, mahkemeye çıkarılmadı.

XS
SM
MD
LG