Erişilebilirlik

Iraklı Peşmergeler Kobani'ye Girmeye Başladı


Kobani'ye giren ilk Peşmerge grubu
Kobani'ye giren ilk Peşmerge grubu

Kobani'ye giren 10 kişilik öncü grup Peşmergeler'in mevzilenecekleri yerleri ve Suriyeli Kürt milislerle IŞİD'e karşı savaşta yapılacak koordinasyonu belirleyecek

Suriyeli eylemciler İŞİD militanlarıyla savaşan Suriyeli Kürtlere yardım edecek Iraklı Peşmergelerin ilk grubunun Kobaniye vardığını bildiriyor.

Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü Perşembe günü 10 kişilik öncü grubun Türkiye’den Kobani’ye geçtiğini açıkladı.

Suriyeli Kürtler öncü grubun Iraklı Peşmergelerin kentde mevzilenecekleri yerleri ve yerel milislerle yapacakları koordinasyonu belirleyeceklerini bildirdi

Yaklaşık 150 Iraklı Peşmerge Çarşamba günü Türk hükümetiyle varılan anlaşma uyarınca kara ve hava yoluyla Türkiye’den geçerek Suriye sınırına vardı.

Yine Çarşamba Özgür Suriye Ordusundan yaklaşık 50 savaşcı Peşmergelerden önce Türkiye’den sınırı geçerek Kobani’ye girdi.

Peşmergeler kente ağır silahlar getiriyor. Bunun IŞİD’in elindeki tank ve toplara karşı denge sağlayacağı düşünülüyor. Bugüne kadar Kobani’deki savunmacıların elinde yalnızca hafif silahlar vardı. Ancak haftalardır sınıra tank yığan Türkiye’nin duruma müdahale etmemesi, bazı NATO ortaklarından eleştiri aldı.

Salı günü BBC’ye demeç veren Başbakan Davutoğlu, başka herhangi bir üyenin de asker yollamadığını hatırlattı ve bu eleştirileri ikiyüzlülük olarak değerlendirdi. Ankara’nın sonunda Kobani’ye askeri destek verilmesine izin vermesi, ortaklarına yaptığı diplomatik bir jest olarak yorumlanıyor

Ancak Ankara halen Kobani konusunda ayak sürdüğü yönünde eleştiri alıyor. Türkiye kendi Kürt halkının Kobani’yi savunmasına izin vermiyor ve Kobani’den giriş yapanların da kentlerine dönmesini engelliyor. Ankara, Kobani’yi savunan ve PKK’nın müttefiki olan PYD ile ilgili ciddi kuşkulara sahip. Türkiye, Kobani’ye askeri desteğe izin verse de Türkiyeli Kürtler hükümetin amacından kuşku duyuyor.

Öteyandan Amerikan savaş jetleri Kobani'deki IŞİD hedeflerini bombalamaya devam ediyor. Pentagon Salı ve Çarşamba günleri düzenlenen sekiz hava saldırısında IŞİD militanları, araçlar ve bir kontrol merkezinin vurulduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG