Erişilebilirlik

Irak Kürt Bölgesi NATO ve AB’den Yardım İstedi


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin dışişleri bakanlığını yürüten Felah Mustafa Bakir Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen 61'inci NATO Genel Toplantısı'na katıldı.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin dışişleri bakanlığını yürüten Felah Mustafa Bakir Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen 61'inci NATO Genel Toplantısı'na katıldı.

Irak Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, Kürt Yönetimi’nin IŞİD’le mücadelede daha etkili olabilmesi için NATO ve AB’den silah ve cephane istedi. Mustafa, peşmergelere tıbbi destek de sağlanması çağrısı yaptı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen 61'inci NATO Genel Toplantısı'na Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimini temsilen Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa katıldı.

IKBY Dış ilişkiler Temsilciliği’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Mustafa'nın, toplantıda, Peşmerge güçlerinin IŞİD ile daha etkin mücadele edebilmesi için NATO'dan askeri ve siyasi yardım talebinde bulunduğu açıklandı.

Toplantıda bir konuşma yapan Mustafa, Irak Kürdistan Bölgesi’nin IŞİD tehdidi altında olduğuna dikkat çekerek, çatışmalardan dolayı bölgeye gelen sığınmacıların durumunun her geçen gün kötüleştiğine vurgu yaptı.

IŞİD’e karşı daha etkin bir mücadele edebilmesi için Peşmerge güçlerine askeri ve siyasi destek verilmesini talep eden Mustafa "Özgür tüm ülkeler, sınır tanımayan bir ortak bir düşmanın tehdidi ile karşı karşıdır. Şu ana kadar bu örgüt ile en ön cephede her gün çatışan Peşmerge güçleri, DAEŞ'in ilerlemesinin önünde büyük bir kalkan olup, bozguna uğratılmasında önemli bir rol oynamıştır" dedi.

Kürt Bölgesine 2 milyon sığınmacının gelmesi ve bütçe sorunları yaşamalarına rağmen IŞİD’in ilerlemesini durdurduklarını belirten Mustafa, "Ekonomik ve sığınmacı krizine rağmen ön cephelerde başarılar yine elde ediliyor. Bu sorunların aşılması ve terörle mücadele de ciddi adımların atılması için Kürdistan hükümetine NATO'nun askeri, siyasi ve insani yardımlarda bulunması çok önemlidir" diye konuştu.

Mustafa, ortak düşman ve terörle mücadele adı altında NATO'ya bağlı ülkelerin Kürt bölgesi ile daha iyi ilişkiler içerisine girmesinin önemli olacağı ifade ederek, "Silahlı güçlerimizin silahlandırılması ve donatılması konusunda ciddi adımlar atılabilir. Çatışmalarda yaralanan Peşmergelerin tedavi edilmesi de başka bir yardım konusu olabilir" şeklinde konuştu.

Amerikanın Sesi’nin telefonla ulaştığı Felah Mustafa, çağrsının sadece NATO’ya değil aynı zamanda BM ve uluslararası kamuoyuna da yönelik olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG