Erişilebilirlik

Irak'ın Yeni Kabinesi Belli Oldu


Irak Başbakanı Haydar el İbadi
Irak Başbakanı Haydar el İbadi

Irak’ın Haydar el İbadi’nin başbakanlığındaki yeni kabinesinin oluşumu, savunma ve içişleri bakanlıklarının da belirlenmesiyle tamamlandı.

Irak meclisi, Sünni Arap olan Musul milletvekili Halit el Ubeydi’yi yeni savunma bakanı seçti. Şii ittifakını temsilen de Muhammet el Ghabban da içişleri bakanlığına getirildi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak'ın güvenlikle ilgili iki bakanının belirlenmesini "ileriye dönük çok olumlu bir adım" diye niteledi. Kerry, bu iki bakanlığın da, IŞİDle mücadele çabalarını organize etme açısından önemli mevkiler olduğunu belirtti.

Bu iki bakanlığın belirlenmesi, Irak’ta neredeyse kanlı bıçaklı denecek kadar rakip siyasi oluşumlar arasında son derece ciddi bir gerginlik kaynağı oldu. Amerika ve diğer devletler, Irak’ta Sünni azınlığı da kapsayacak şekilde, tüm kesimleri temsil edecek bir hükümet oluşturulması konusunda bastırıyordu.

Irak meclisi, Başbakan İbadi’nin kabinesinin bu iki kritik üyesi dışında tüm üyelerini geçen ay belirlemişti. İbadi, Iraklı Sünniler’i dışlayarak IŞİD’in yükselmesine neden olmakla suçlanan eski Başbakan Nuri el Maliki’nin yerine geldi.

Irak’ta siyasi kriz devam ederken, başkent Bağdat’ta da IŞİD’in saldırılarını durdurma çabaları devam ediyor. Dün Bağdat’ta bombalı araçlarla düzenlenen saldırılarda en az 24 kişi hayatını kaybetti. Saldırılardan biri, Bağdat’ın bir Şii semtinde bir kahvenin yanında düzenlendi.

Saldırıları kimse üstlenmedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG