Erişilebilirlik

Iowa'daki Türkler Aday Adaylarını Değerlendirdi


Iowa'daki Türkler Aday Adaylarını Değerlendirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:55 0:00

Iowa’daki ön seçimler geride kaldı, ancak adayların söylemleri ve seçim vaatleri hala Iowa’da yaşayanların gündeminde. Eyalette yaşayan Türkler de, hem seçmen hem de dışarıdan gözlemci sıfatıyla Amerika’nın Sesi’ne seçim sonrasında adayların politikalarını, seçim başarılarını ve yenilgilerini değerlendirdi.

Uzun yıllardır Amerika’da yaşayan Sevinç Akınç, Demokrat Parti’yi ve bu yılki seçimlerde Hillary Clinton’ı destekliyor. Akınç, Clinton’ın kadınlara Amerikan toplumunda, iş hayatında eşitlik sağlanması yolundaki çalışmalarından, sağlık sistemi ve eğitimde fırsat eşitliğine özen gösteriyor olmasından etkilenmiş. Akınç, ‘Benim değerlerim Clinton’la birebir örtüşüyor,’ diyor

Akademisyen eşi Müfit Akınç ise daha önceleri Hillary Clinton’a destek verirken bu yıl Sanders’a yönelmiş. Vermont Senatörü’nün reformcu politikalarını beğenen Akınç, Sanders’ın zaten bu geleneksel siyasetin dışındaki çizgisi nedeniyle oy tabanını genişlettiğini söylüyor.

Müslüm İlgü ise başından beri Trump’a şans vermeyenlerden. İlgü, seçim yarışı ilerledikçe Trump hala yarıştan kopmamışsa daha önceki sert söylemlerini yumuşatmak zorunda kalacağını belirtiyor.

Taner Şen ise Hillary Clinton’ın eski siyasi geçmişinin ve özellikle de resmi elektronik yazışmalarda Dışişleri Bakanlığı’nın ağ bağlantısının yerine kendi kişisel internet ağ bağlantısını kulanmış olmasının başkanlık yarışı hararetlendikçe eski First Lady’i zorlayacağı görüşünde.

Hakan Yavaş ise ilk ön seçimde fire veren Trump’ın aslında politik açıdan sağlam fikirler öne sürmediğini ve sadece daha az eğitimli kesimin anlayacağı bir dilden konuştuğu için bu kadar ilgiyi toplamış olduğunu söylüyor.

Ames kentindeki akademisyen Türkler’in Trump hakkındaki fikirlerine Fairfield kentindeki işletme sahibi Türkler de katılıyor. 'Istanbul Grill' adlı bir restoranı işleten Faruk İzol, Trump’ın Iowa’daki seçim kaybını, göçmenlere yönelik sert tutumuna bağlıyor.

Eşi Saniye Yalçın-İzol da Trump’ın göçmen karşıtı konuşmalarının hatalı bir çıkış olduğunu söylüyor.

George adlı bir restoranın sahibi olan Avni Demir de, Iowa eyaletinin göçmen karşıtı olmayıp, aksine göçmenlere kucak açan bir yer olması itibariyle Trump’ın söylemlerinin bu eyalette karşılık bulmadığını düşünüyor.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG