Erişilebilirlik

'İnternet Sörfçüsü Bir Yılda Canlı Bomba Oluyor'


IŞİD’e katılan internet sörfçüsü gençlerin canlı bomba haline gelmeleri bir-iki yıl alıyor.

IŞİD’e katılan yabancılar konusundaki çalışmalarıyla tanınan Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nden Doç. Dr. Tuncay Kardaş Habertürk gazetesine yaptığı açıklamada, hiçbir silah bilgisi ve eğitimi olmayan gençlerin bir-iki yıl içinde canlı bombalara dönüştüğünü söyledi. Kardaş, örgüt adına eylem yapanların ve canlı bomba saldırısı düzenleyenlerin 20-30 yaş aralığındaki gruptan olduğunu belirtti.

Kardaş, bu gençlerin başlangıçta sadece “internet sörfçüsü koltuk mücahitleri” olduğunu kaydetti ve “İki yılda canlı bombaya dönüşüyorlar. Kafir ilan edilenlere ve zalim yöneticilere cihat görevini öne çıkarıyorlar” dedi. Tuncay Kardaş, IŞİD savaşçılarının, kendi anlayışlarına göre “doğru İslam”ın parçası olmayan herkesi kafir olarak gördüğünü belirtti. Doçent Kardaş, “Onun gözünde, bırakın masum insanı, böyle olmayan annesi ve kardeşi bile değerini yitiriyor. Buna cihat gözüyle bakıyor ve cennete gideceğini düşünüyor” dedi.

Adıyaman

Tuncay Kardaş’a göre, Adıyaman, Suriye ve Irak’ta IŞİD’e katılanlara “en çok” rastlanan il konumunda. Kardaş’ın hazırladığı IŞİD’e katılım listesinde, Adıyaman’ı, Bingöl, Ankara, Batman, Diyarbakır, Adana ve Muş izliyor. Tuncay Kardaş’ın yaptığı çalışmalara göre, Türkiye’den katılım yaşı 16’ya kadar düşüyor.

Kardaş’ın çalışmaları, Türkiye’nin Batı bölgelerinden IŞİD’e katılımın görece daha iyi ekonomik durumu olan kesimlerden, Doğu bölgelerinden katılımın ise görece daha yoksul olan kesimlerden geldiğini gösteriyor. Tuncay Kardaş, Türkiye’den sadece IŞİD’e değil, El Kaide ile bağlantılı El Nusra Cephesi’ne de katımların çok olduğuna dikkat çekiyor.

Tucay Kardaş’a göre, Türkiye’de 3 milyon kişi IŞİD’in kutsal savaş yürüttüğüne inanıyor. Kardaş, bunu “inanılmaz bir rakam” diye niteliyor. Kardaş, bir tanıtımı sırasında, “Bunların bini radikalleşse ve yüzü de canlı bomba olsa korkunç sonuçlar ortaya çıkar” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG