Erişilebilirlik

İngiltere'den IŞİD'le Mücadelede Yeni Politikalar


İngiltere'den IŞİD'le Mücadelede Yeni Politikalar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Tunus’ta meydana gelen ve 30’u İngiliz vatandaşı olmak üzere toplam 38 kişinin ölümüne yol açan IŞİD bağlantılı saldırının ardından İngiltere, IŞİD’le mücadele yöntemlerini tartışmaya başladı. Başbakan David Cameron, IŞİD propagandasını ve İngiliz vatandaşlarının terör örgütüne katılmasını önlemeyi hedefleyen yeni terörle mücadele politikaları açıkladı.

IŞİD tarafından yayınlanan yeni bir video, Suriye hükümetine bağlı askerlerin infazını gösteriyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, bu tarz propogandalara karşı önlem alınması gerektiğini söylüyor: “Bu tarikat liderleriyle mücadele etmek ve nefreti yaymalarını önlemek için etki alanı daraltılmış ama daha güçlü yöntemler kullanmaya başlıyoruz.”

Bazı uzmanlar, konuşmanın bütün Müslümanlar’ı hedef aldığı eleştirisinde bulundu.

Cage Lobi Grup'tan Cerie Bullivant, “Başbakan Cameron’ın konuşması biz ve onlar üslubuna ağırlık verdi. Bölücü bir konuşmaydı. İstediği şey tartışma değil, muhalifleri susturmak” şeklinde konuşuyor.

Cameron’un açıkladığı yeni IŞİD politikaları, aşırıcılıkla mücadele eden örgütler tarafından memnunlukla karşılandı. Ancak uzmanlar, yeni politikaların IŞİD’in militant bulmasını sağlayan en önemli etkenin üstesinden gelebileceğinden emin değil.

İngiltere Kraliyet Birleşik Enstitüsü'nden Afzal Eşref, “Radikalleşmeye yolaçan etkenlerin başında başarı söylemi geliyor. Ancak bu nokta, radikalleşme ve aşırıcılıkla mücadele politikalarında gözden kaçırılıyor” diyor.

IŞİD’in geçen yıl başlayan ve devam eden Irak işgalinin bu başarı söylemini beslediğini söyleyen Afzal Eşref’e göre, bu ilerlemenin durdurulması gerekiyor: “Bunu yapmanın en temel yolu, IŞİD’i savaş meydanında mağlup etmek.”

İngiliz hükümeti, Suriye’deki IŞİD varlığına müdahale seçeneğini tartışmakla birlikte bölgeye asker göndermek istemiyor.

İngiltere Savunma Bakalığı'ndan Michael Fallon, “Suriye’de atacağımız hiçbir adım, Esat rejimine destek vermemeli” şeklinde konuşuyor.

Eşref, Batılı ülkelerin önceliklerini belirlemesi gerektiğini söylüyor: “IŞİD, Esat sorunundan daha öncelikli olmalı. Korkarım bu gerçek anlaşılıncaya kadar, bu savaşın yıllarca sürdüğünü ve yayıldığını göreceğiz.”

Amerika, IŞİD hedeflerine yapılan hava saldırılarında koalisyona liderlik ediyor. David Cameron, İngiltere’nin Irak ve Suriye’deki savaşa daha fazla destek vermek için parlamentodan onay almaya çalışıyor. Ancak Cameron’ın bunu başarması aylar sürebilir.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG