Erişilebilirlik

İngiltere'de Referandum Beklentisi


İngiltere'de AB Referandumu Bekleniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Geçen yıl, Avrupa Birliği için zor bir yıl oldu. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan mülteci akını ve Yunanistan’daki borç krizi, AB üyelerinin gündeminde ilk sıralara oturdu. Ancak sorunlar bu kadarla sınırlı değil. AB’nin aşması gereken başka bir zorluk da, İngiltere’de yapılması beklenen AB referandumu. İngiltere Başbakanı David Cameron, yeniden seçildiği taktirde ülkesinin AB üyeliği konusunda referandum yapma sözü verdi.

AB üyeliğiyle ilgili referandum yapma sözü, Başbakan David Cameron’ın seçim kampanyasının temel taşlarından biri oldu. Cameron, 2017’ye kadar referandum yapma konusunda kararlı görünüyor. Amerika Başkanı Barack Obama, yaptığı bir söyleşide bu konudaki görüşlerini paylaştı: “İngiltere’nin AB’nin bir parçası olması, transatlantik ilişkilere güvenimizi arttırıyor.”

Sağ görüşlü Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage, Başkan Obama’nın sürekli olarak İngiltere’nin AB’de, Yunanistan’ın da Euro bölgesinde kalması gerektiğini söylemesini eleştiriyor.

Nigel Farage, “Amerika’ya mesajım şu: Eğer İngiltere referandumda Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın istediği gibi evet derse, AB’nin dış politikası bizi daha çok sınırlayacak ve Amerika’yla ortaklığımız da azalacak. Ama eğer referandumda hayır dersek, yine bağımsız bir ülke ve dolayısıyla da Amerika’nın daha iyi bir müttefiki olacağız” diyor.

Washington’daki Avrupa Birliği uzmanlarıysa, AB üyesi bir İngiltere’nin Amerika’ya daha yararlı olacağını savunuyor.

Atlantic Konseyi'ndenb Fran Burwell, “Bence İngiltere’nin, AB’ye yön vermesi çok önemli. İngiltere, AB’nin güvenlik ve dış politikasının belirlenmesinde çok temel bir rol oynuyordu. Ancak Cameron hükümetiyle ne yazık bu durum değişti. İngiltere’nin AB üyesi olarak kalması ve diğer üyelere önderlik etmesi çok daha doğru” şeklinde konuşuyor.

Buarada İngiltere’de AB’ye şüpheyle bakanların sayısı artıyor. Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi son seçimlerde 4 milyon oy aldı. Avrupa Parlamentosu üyesi Roger Helmer, Yunanistan’daki borç krizinin, farklı kültür ve ekonomilerden oluşan AB’nin düzgün işlemediğini gösterdiğini söylüyor: “Yunanistan’ın üçüncü dünya ülkesine dönüşmesini izliyoruz. Bazıları Yunan halkını, bazılarıysa Almanlar’ı suçluyor. Bence suç, ortak paraya geçme fikrini ortaya atanlarda.”

Jeopolitik istihbarat şirketi Stratfor’un Avrupa uzmanı Adriano Bosoni’ye göre, AB üyeliği, Londra’nın stratejik çıkarları için önemli: “Referandumdan ne sonuç çıkarsa çıksın, AB üyeliği İngiltere’nin çıkarına uygun. İster tam üyelik, ister başka bir anlaşma yoluyla olsun, İngiltere’nin serbest ticaret bölgesinde kalması çok önemli.”

Başbakan David Cameron, AB üyeliğiyle ilgili kararın 2017’de verileceğini ve gelecek yıl Ekim’de referandum yapılacağını sık sık tekrarlıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG