Erişilebilirlik

İngiltere-Türkiye İlişkileri Gelişiyor mu?


İngitere Dışişleri Bakanı William Hague, Türkiye ziyaretinde Ankara’nın Suriye’deki muhalefet güçlerine yaptığı yardımlara değindi ve bu güçler arasında giderek artan El-Kaide’ye bağlı grupların azaltılması çalışmalarına destek sözü verdi

İstanbul - 2003 yılında El-Kaide’nin İstanbul’daki İngiliz Konsolosluğuna düzenlediği bombalı saldırının 10’uncu yıldönümü nedeniyle İstanbul’da giden İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İran’la nükleer program konusunda anlaşmaya yakın olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Hague, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in nükleer haklarından vazgeçmeyecekleri konusunda yaptığı sert uyarının üzerinde durmadı.

Bakan Hague, taraflar arasındaki farklılıkların azaldığını, bunların da diplomasi köprüleri sayesinde çözülebileceğini ve şu andaki durumun Ortadoğu’da nükleer silahsızlanma adına tarihi bir fırsat yarattığını belirtti.

Cenevre’de İran ve dünya lideri ülkeler arasında devam eden müzakerelerin amacı İran’ın nükleer enerji programını silahlanma adına geliştirdiğine dair uluslararası endişeleri ortadan kaldırmak.

Taraflar, bu ay içinde yapılan ilk müzakerelerden sonra büyük ilerleme kaydettiklerini açıklamıştı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölgede nükleer silahsızlanmayı sağlayacak olan bu müzakerelere destek olduğunu ve ay sonunda Tahran’a yapacağı ziyarette de nükleer program konusunu İranlı yetkililerle görüşeceğini söyledi.

Ankara Komşularıyla İlişkilerini Düzeltmeye Çalışıyor

Suriye’de devam eden iç savaşa da değinen bakanlardan William Hague ülkesinin Suriyeli mültecilere 750 milyon dolar yardımda bulunacağını ve yardımların gereken yerlere ulaşabilmesi için Şam’ın derhal izin vermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin Suriye’deki muhalefet güçlerine yaptığı insani yardımlara da değinen Hague, bu güçler arasında giderek artan El-Kaide’ye bağlı grupların azaltılmasına yönelik çalışmalara da destek olacağını belirtti.

Gözlemciler, Batılı ülkelerin cihat yanlısı grupların Suriye’ye girmek için Türkiye’yi köprü olarak kullandıklarından endişelendiklerini, Ankara’nın bu konuda hassasiyet göstermediğini savunuyor. Suriye ile 900 km sınırı bulunan Türkiye, Suriye ordusuna karşı savaşan köktendinci gruplara dolaylı yoldan yardım etmekle suçlanıyor.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’nın Avrupa Bürosu’nda ziyaretçi uzman konumunda olan Sinan Ülgen’e göre batıdan gelen eleştiriler nedeniyle Ankara bu konudaki tutumunu değiştirmiş durumda. Türkiye’deki siyasi liderlerin son zamanlarda radikal gruplara yönelik eleştirilerini arttırmış olmaları ve güvenlik güçlerinin de geçtiğimiz ay içinde El-Kaide’ye yönelik operasyonlarda bulunması bunun önemli bir göstergesi olarak görülüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG