Erişilebilirlik

İngiltere Çocuk Sığınmacıları Geri Gönderiyor


İngiltere İçişleri Bakanlığı İngiltere'de okula gitmelerine rağmen binlerce çocuk sığınmacının, IŞİD ve Taleban kontrolundaki çatışma bölgelerine geri gönderildiği yolundaki haberleri doğruladı. 9 yıl içinde 2748 çocuğun Afganistan, Irak, İran, Libya ve Suriye gibi ülkelere iade edildiği ortaya çıktı.

Araştırmacı Gazetecilik Bürosu ve İşçi Partisi milletvekili Louise Haigh'ın çocuk sığınmacıların 18 yaşına geldiğinde ne olduğunu sorması üzerine ortaya çıkan veriler, 2018 gencin Afganistan'a, 60 gencin ise IŞİD kontrolu altında bulunan Irak topraklarına geri gönderildiğini gösteriyor.

İngiltere'ye kabul edilen çocuk sığınmacılara geçici oturma izni veriliyor ancak bu izin çocuklar 18 yaşına geldiğinde iptal ediliyor. Bundan sonra da sığınmacılar İngiltere'de eğitim görmeleri ve İngiliz toplumuna uyum sağlamaları dikkate alınmadan geldikleri ülkelere geri gönderiliyor.

İşçi Partisi milletvekili tepkili

İşçi Partisi milletvekili Haigh, bu konuda şunları söyledi: "Bu şaşırtıcı veriler, iltica sistemimizin arkasındaki utanç verici gerçeği su yüzüne çıkardı. En dehşet verici koşullarda, savaşların harap ettiği ülkelerden kaçan çocuklara önce İngiltere’ye sığınma imkanı veriliyor, yeni bir yaşam kurmaları sağlanıyor. Ancak bu sığınmacılar 18 yaşına geldiklerinde zorla uçağa konularak, hiçbir bağlantıları kalmayan ve çok tehlikeli olan ülkelere geri gönderiliyorlar."

Bakanlık rakamları yeniden düzenledi

Göçmenlerden sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı James Brokenshire, 2015 Kasım ayında İngiliz parlamentosunda yaptığı konuşmada savaş ortamlarının devam ettiği ülkelere geri gönderilen sığınmacı rakamlarını 1040 olarak açıklamıştı. Ancak İşçi Partisi milletvekili Louise Haigh'in verilere dair bilgileri yeniden sorması üzerine bakanlık, rakamları yeniden düzenleyerek yayımladı.

Yüzde 164'lük fark var

Hükümetin yeni verilerine göre, 2007-2015 döneminde Afganistan'a 2018, Irak'a 657, İran'a 68, Libya'ya 4 ve Suriye'ye bir olmak üzere, toplam 2748 genç sığınmacı İngiltere'den sınır dışı edilerek savaş bölgelerine geri gönderildi. Böylece, İngiltere İçişleri Bakanlığı’nca açıklanan her iki veri arasında yüzde 164'lük fark olduğu ortaya çıktı.

Bakanlığın verilerindeki yanlışlık nedeniyle İçişleri Bakan Yardımcısı James Brokenshire'ın özür dilemesi gerektiğini belirten Haigh'a yanıt veren hükümet yetkilisi, verilerdeki hatanın, "sınırdışı etme sürecinde yaşanan bir hatadan kaynaklandığını" söyledi.

Bakanlıktan açıklama

İçişleri Bakanlığı, "İltica başvurularının sonuçlanmasının ardından, kişilerin ülkelerine döndüklerinde herhangi bir zulüm riskiyle karşı karşıya olmadıklarının değerlendirilmesi üzerine" sınırdışı kararlarının alındığını bildirdi.

İngiltere hükümeti, ülkeye refakatsiz olarak giriş yapan çocuklara 18 yaşına kadar geçici oturma izni veriyor. Çocuklar 18 yaşına geldikleri zaman iltica başvurusunda bulunabiliyor ancak başvurularının olumlu sonuçlanması zayıf bir ihtimal. Bu yüzden refakatsiz sığınmacı çocuklar 18 yaşına geldiklerinde İngiltere'den sınırdışı edilme riski ile karşı karşıya kalıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG