Erişilebilirlik

İklim Zirvesinde Nihai Anlaşma Bugüne


John Kerry ve Laurent Fabius
John Kerry ve Laurent Fabius

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Paris’te süren iklim zirvesinde büyük mesafe kaydedildiğini, ancak bir anlaşmaya ulaşılmadan çözülmesi gereken bazı konular olduğunu belirtti

Kerry, katılımcı 195 ülke arasında gerçekleşen ve perşembe gece saatlerine kadar süren çetin müzakerelerden sonra cuma günü Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’la görüştü. Fabius, nihai anlaşma için zirvenin bir gün uzatılarak kapanışın Cumartesi'ye alındığını söyledi.

Kerry, gazetecilere bir anlaşmaya ulaşılması konusunda umutlu olduğunu söyledi.

Görüşmelerin son derece yapıcı geçtiğini ve büyük mesafe kaydedildiğini söyleyen Kerry, buna rağmen hala üzerinde çalışılması gereken bir-iki konu olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı, bu konuların, cuma günü içinde farklı gruplarla yapılacak görüşmelerde çözüleceğini umduğunu belirtti.

Kerry, görüşmelerin mantık çerçevesinde sürmesi durumunda, cumartesi günü anlaşmanın nihai metninin ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Zirvedeki en büyük tartışma noktalarından biri, yoksul ülkelerin sera gazı salınımını azaltmalarının mali sorumluluğunu kimin üstleneceği konusu oldu. Bir diğer konu da anlaşmanın uzun dönemli amaçlarının ne olduğuydu.

Kerry, bazı müzakerecilerin, kapalı kapılar ardında, bu konular üzerinde ortak noktalarda buluşulabilmesi için çalıştığını söyledi.

Kerry, 186 kişinin müzakere yürüttüğü göz önünde bulundurulduğunda, en doğrusunun orta noktada buluşmaya çalışmak olduğunu belirtti.

Bir diğer gelişmede Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Başkan Obama’yı arayarak iklim değişikliği konusunu görüştü. Ancak Pekin, konuşmanın detaylarını bildirmedi.

Daha önce düzenlenen iklim konferanslarında hedef, bu yüzyıl içinde küresel ısınmanın, sanayi devrimi öncesindeki ortalama ısının 2 selsiyustan fazla üzerine çıkmaması yönündeydi. Ancak yeni araştırmalar, ısınmayı 1,5 dereceye sınırlamanın daha yararlı olacağı yönünde.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG