Erişilebilirlik

İklim Değişikliği Yeni Hastalıklara Yol Açabilir


Dünya Sağlık Örgütü iklim değişimiyle birlikte ölümcül hastalıkların yayılacağını ve sağlık sorunlarının artacağını bildirdi. İlk iklim değişikliği ve sağlık konferansını düzenleyen DSÖ ülkelere, iklim değişikliğine yol açan sera gazları salımını azaltmaları çağrısı yaptı

Bazı ülkelerin iklim değişikliğinden yerel olarak yarar sağlayabileceğinin belirtildiği toplantılarda, soğuk ülkelerde kış aylarında ölümlerin azalabileceği ve besin üretiminin artabileceğine dikkat çekildi.

Ancak kurum, genelde insan sağlığının olumsuz etkileneceğini açıkladı. DSÖ’nün kamu sağlığının çevresel ve toplumsal etkenlerini inceleyen programının direktörü Maria Neira, dünyada hava kirliliği nedeniyle her yıl 7 milyon kişinin erken yaşta öldüğünü ve bu rakamın düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Dünyada bulaşıcı olmayan, kalp ve solunum hastalıklarının sürdürülebilir, az karbon kullanan bir toplumda azaltılabileceğini söyleyen Neira, katı yakıt kullanımından uzaklaştıkça sağlık açısından da avantajlar elde edileceğini belirtti.

Bulaşıcı hastalıkların yayılmasının gözetlenmesi konusunda dünyanın yol kat ettiğini söyleyen Neira, kolera, sıtma, ve dang humması gibi hastalıkların iklim ve hava koşullarından etkilendiğine dikkat çekti.

Geçenlerde yayınlanan DSÖ rakamlarına göre şimdiden her yıl onbinlerce kişinin değişen farklı coğrafyalarda gelişen hastalıklar, yüksek sıcaklık ve sel gibi aşırı hava koşulları nedeniyle yaşamlarını yitirdiğini gösteriyor. Raporda 2030-2050 yılları arasında iklim değişikliğinin, her yıl fazladan 250 bin kişinin aşırı sıcaklar, ishal, sıtma ve çocuklarda besin yetersizliği gibi nedenlerle ölümüne neden olacağının beklendiği de belirtiliyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 5’inci değerlendirme raporunun sağlık bölümünün başyazarı Alistair Woodward olumlu değişimler için fırsatlar olduğunu söylüyor.

Ulaştırma sistemlerinin sera gazlarının yüzde 25’ini saldığını belirten Woodward, bunun sağlıksız olduğunu ve çevreye zarar verdiğini belirtiyor. Uzman, insanların bisiklete binmesinin etkisinin kazanç-masraf değerlendirmesini yaptıklarında 10’a 1 bir kazanç gördüklerine dikkati çekiyor. Alistair ayrıca, hava kirliliği hakkında da dizel filtreleri gibi bilindik azalma yöntemlerinin kullanılmasının yılda 2 milyon ölümün önüne geçeceğini söylüyor.

DSÖ, iklim değişikliğinin ciddi ekonomik sonuçlarına da dikkat çekiyor. Kurum, kirliliğin 2030 yılına kadar sağlık harcamalarına da senede 2 ile 4 milyar dolar arası yük getireceğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG