Erişilebilirlik

İklim Değişikliği Taslağında Uzlaşmaya Varıldı


Birleşmiş Milletler iklim müzakerecileri, bu yıl Aralık ayında Paris’te yapılacak olan Uluslararası İklim Zirvesin’de imzalanması beklenen anlaşmanın taslağında uzlaşmaya vardı.

Cenevre’de altı gün süren görüşmeler sonucunda 200 ülkeden temsilci, 86 sayfalık taslağı oy birliği ile kabul etti.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taslağından sorumlu Christiana Figueres, uzlaşmanın zaman almış olmasına rağmen artık tüm ülkelerin birbirinin durumundan haberdar olduğunu ve hiçbir ülkenin anlaşmanın dışında kalmak istemediğini belirtti.

Müzakerecilerin sera gazı salım oranları gibi iklim değişikliğine yönelik somut adımların en önemli parçalarından biri olan konuların ayrıntılarında uzlaşmaya varması için on ayı var. Birçok uzman, iklim değişikliğinin başta sahil bölgelerinde seller olmak üzere, içme suyu kaynaklarının etkilenmesine ve salgın hastalıkların yayılmasına olumsuz yönde etki edeceği görüşünde birleşiyor.

Aralık ayında Paris’te yapılması öngörülen anlaşmanın iklim değişikliğinde herhangi bir ani değişiklik yapması beklenmiyor ancak anlaşma dünya devletlerinin iklim değişikliği konusunda uzlaşmaya varılması bakımından büyük önem taşıyor.

Daha önceki anlaşmada sadece kalkınmış ülkeler imza atmış ve sera gazı salınım oranlarını kademeli olarak azaltacakları vaadinde bulunmuşlardı.

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi görüşmeleri Çin ve Amerika’nın 2020 yılında yürürlüğe girecek olan anlaşmada sera gazı salınım oranlarını azaltacaklarını belirtmesiyle birlikte daha da büyük önem kazandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG