Erişilebilirlik

'İklim Değişikliğini Ciddiye Almak Şart'


'İklim Değişikliğini Ciddiye Almak Şart'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Yeni bir BM raporunda, iklim değişikliğini kontrol altına alabilmek için fosil yakıtlardan temiz kaynaklara geçilmesi gerektiği belirtildi. Geniş kapsamlı rapor, daha önce yayınlanan ve iklim değişikliğinin etkilerini anlatan raporların devamı niteliğinde

California’nın Mojave Çölü’ndeki güneş enerjisi projesi, ileride 140 bin eve temiz enerji sağlayacak. Proje yetkilisi, David Crane: “Bizim neslimiz iklim değişikliğiyle mücadelede ivme kazanmalı ki bugün 20 ve 30’lu yaşlarda olanlar bu işi tamamlayabilsin.”

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin Başkanı Rajendra Pachauri bunun küresel çapta kararlılık gerektirdiğini söylüyor: “Sıcaklıklardaki değişimin 2 selsiyus’un üzerine çıkmamasını istiyorsak bu rapordaki mesajları dikkate almalıyız.”

Rapor küresel sera gazlarının 2050 senesine kadar %40 ila %70 arasında azaltılması gerektiğini aksi takdirde yıkıcı meteorolojik olaylar yaşanacağını ortaya koyuyor. Skype üzerinden konuşan Çevre Savunma Fonu’ndan Nathaniel Koehane çözüme ulaşmanın mümkün olduğunu söylüyor: “Yapılacak birkaç şey var. Enerji verimliliği ve yeşil enerjiye önem verilebilir, ormansızlaşmayı azaltıcı önlemlerle 2020 yılında önemli bir basamak aşılabilir ve sera gazı salınımı azaltılabilir.”

Yenilenebilir kaynaklar dünya enerji üretiminin %8,5’i düzeyinde. Nükleer enerji buna eklenirse oran %20’ye çıkıyor. Ancak Keohane uluslararası çalışmalar ve yapılması gerekenler arasında büyük bir uçurum olduğunu söylüyor: “Rapordaki rakamlara bakarsanız kömür kullanımı her şeyden hızlı artıyor. Bu eğilimi geri döndürmeliyiz ve yeşil enerjilerin toplam payını hızla arttırmalıyız.”

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli raporunda salınımları sınırlamada ne kadar geç kalınırsa kamu sağlığı ve çevreye zararın o kadar büyük olacağı belirtiliyor. Koehane seçmenlerin hükümetlere iklim değişikliğinin önemli olduğunu anlatması gerektiği görüşünde: “Eğer gerekli siyasi iradeyle doğru baskıyı kurabilirsek istenilen teknolojilere ulaşırız. Herkesin desteği şart.”

Rapor harekete geçmek için hala fırsat olduğunu belirtiyor. 2012 yılında sona eren Kyoto Protokolü’nün yerine geçecek yeni bir anlaşma için BM’de başlatılan müzakerelerse halen devam ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG