Erişilebilirlik

Hürriyet Binasına Saldırı


Dağlıca saldırısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın A Haber Televizyonu’nda yaptığı konuşmayı haberleştiren hurriyet.com.tr’nin bulunduğu Doğan Medya Center, dün akşam saldırıya uğradı. Hürriyet gazetesinin internet sitesinin haberi veriş tarzını yanlı bulan yaklaşık 200 kişilik AKP’li grup, bina önünde protesto gösterisi yaptıktan sonra binaya taş attı, bazı camları ve girişteki döner kapıyı kırdı.

Kalabalık arasında bulunanlardan yaklaşık 20’si binaya girmek isterken özel güvenlik tarafından dışarı çıkarıldı.

AKP milletvekili: “Seçim sonucu ne olursa olsun Erdoğan’ı başkan yaptıracağız”

Protesto gösterisi sırasında Adalet ve Kalkınma Partisi Gençlik Kolları Başkanı ve İstanbul milletvekili Abdurrahim Boynukalın öfkeli kalabalığa bir konuşma yaptı.

HDP’nin PKK’yla, PKK’nın Zaman Gazetesi ile, Zaman Gazetesi’nin de Aydın Doğan’la hiçbir farkı kalmadığını söyleyen AKP İstanbul milletvekili Boynukalın, “Bunların hepsi birer terör örgütüdür. Ve bu adamlara karşı bizim söyleyeceğimiz tek bir şey vardır. ‘Her şeyi Cumhurbaşkanı, başkan olamadığından dolayı yapıyor’ diyorlar. Biz de şunu söylüyoruz. 1 Kasım’daki seçimden sonra ne çıkarsa çıksın, seni başkan yaptıracağız, seni başkan yaptıracağız, seni başkan yaptıracağız. Allah’ın izniyle, sadece Aydın Doğan medyası değil, bütün HDP’siyle, PKK’sıyla, bütün terör örgütleriyle ve ilk başta da Fethullahçı terör örgütüyle, biz başkan yaptırdıktan sonra onlar da defolup gidecek,” dedi.

Hurriyet.com.tr’ye ‘algı operasyonu’ soruşturması

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, hürriyet.com.tr’nin dün yayınladığı “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Dağlıca açıklaması: 400 vekil alınsaydı bunlar olmazdı” tweet’ine “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan re’sen soruşturma başlattı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili İdris Kurt tarafından başlatılan soruşturmanın gerekçesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemediği bir sözü çarpıtarak haberleştirip algı operasyonu yapmak.

Aydın Doğan: “Baskı ve tehditlerden yılmayacağız”

Seçim sonrasında ise hükümet yanlısı medya tarafından PKK saldırılarına karşı müsamahalı yaklaşmakla suçlanan Doğan Grubu’nun bir numaralı ismi Aydın Doğan, iki gün önce Doğan Yayın İlkeleri toplantısında eleştirileri yanıtlamıştı.

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı, “7 Haziran sonrasında medya grubumuza yönelik yalan ve iftiralarla dolu bir kampanya hız kesmeden sürüyor. Burada dikkat çekici olan, hem iktidar yanlısı hem de tamamen iktidar karşıtı medyanın bizi çapraz ateş altına almasıdır. Her iki kesim de bizi yanına çekmeye çalışıyor. 37 yıllık yayıncılık hayatımda böyle bir baskı ile karşılaşmadım.

Basın özgürlüğü, demokrasinin ve hukuk devletinin özüdür. Basındaki muhalif, eleştirel seslerin susturulması ve sindirilmesi çabalarının demokrasimize zarar vermesinden endişe ederiz. Demokratik ülkelerde iktidarları destekleyen medya organları olduğu gibi, iktidar karşıtı medya da vardır. Baskı ve tehditlerden yılmayacağız doğru bildiğimizi yapmaya devam edeceğiz,” demişti.

Sedat Ergin: Saldırı oldu diye bağımsız gazetecilikten vazgeçecek değiliz

Dünkü saldırıdan sonra ise Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin konuştu. Doğan Grubu’nun yayın organlarından CNN Türk televizyonuna çıkan Ergin, protestonun demokratik bir hak olduğunu söyledi.

Hürriyet gazetesi genel yayın yönetmeni, “Bir gazeteyi protesto etmek için önüne gelebilirsiniz ama şiddet kullandığınız anda bu bir suçtur. Zaten yarın da avukatlarımız gerekli girişimlerde bulunacaklar. Bugün Türk demokrasi tarihine kara bire sayfa olarak geçecektir. Ben bu nahoş olaydan sonra herkesin oturup düşünmesini istiyorum. Bu kutuplaştırıcı dilin bir an önce terkedilmesi gerekiyor. Bu saldırılar nedeniyle bağımsız gazetecilikten vazgeçecek değiliz,” dedi.

Ergin, editoryal hata varsa yüzleşeceklerini ama bir demokraside bir hatanın taşlı sopanın gerekçesi olamayacağının altını çizdi.

İçişleri Bakanı: “Hukuk devletinden ödün vermeyiz”

Hürriyet’e yönelik saldırı sonrası İçişleri Bakanı Selami Altınok gazete yönetimini arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre Altınok, “Asli görevimiz bu tür olaylar karşısında kamu güvenliğini sağlamaktır. Konunun ne olduğu önemli değil. Hukuk devleti ilkelerinden ödün veremeyiz. Kimsenin kendi cezasını kendi vermeye hakkı yok. Hukukun her şeyden önemli olması lazım. Elbette ki sizin görüşlerinizi beğenmeyebilirler, sizi sevmeyebilirler, silah ve şiddet olmadığı sürece protesto da edebilirler, ama hukukun verdiği haklara saygı göstermeleri lazım,” dedi.

CHP İstanbul milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Gülay Yedekçi de Sedat Ergin’e geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

ÇGD: Saldırganlar yargı önüne çıkarılmalı

Hürriyet gazetesine yapılan saldırı, tüm gazeteci örgütlerinin tepkisini çekti. Yayınladığı açıklamada saldırganların bir an evvel yargı önüne çıkarılması çağrısında bulunan Çağdaş Gazeteciler Derneği, iktidar sahiplerinden çatışmayı, kutuplaşmayı kışkırtacak söylemlerden vazgeçmesini istedi.

ÇGD açıklamasında ayrıca “Ölümlerin adeta normalleştiği, hayati tehlikenin kol gezdiği bir ülkede basın özgürlüğünden bahsetmek de komik kalmaktadır. Dün gece, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından aktarılan bir cümle için Hürriyet binasını basanlar, sosyal medyada ölüm tehditleri ve çağrıları savuranlar, sadece basın özgürlüğüne değil insan hayatına kastetmiştir,” denildi.

TGF: Saldırı planlı, medya tehdit altında

Türkiye Gazeteciler Federasyonu ise saldırının organize ve planlı olduğunu iddia etti. TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, “Basın özgürlüğü açısından bir anlamda pranga altında olan medya, aynı zamanda tehdit altındadır da. Bu saldırı, kendisi gibi düşünmeyenlerin basına karşı körükledikleri kin ve nefretin hangi boyutlara varabileceğini açıkça göstermiştir. Hürriyet'e yapılan saldırı bu anlamda korkunçtur ve herkesin aklını başına alması için de büyük bir uyarıdır,” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG