Erişilebilirlik

Hugo Chavez Öldü


Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez uzun süredir kanser hastalığına karşı verdiği mücadeleyi kaybetti.

Chavez'in ölümünü yardımcısı Nicolas Maduro, devlet televizyonunda açıkladı. Açıklama sırasında oldukça üzgün olduğu gözlenen Maduro, halka "cesur ve güçlü" olma çağrısında bulundu. Maduro, halktan birlik içinde davranmasını, "yüce lider" diye tanımladığı Chavez'in beklentilerini yerine getirmesini istedi.

58 yaşındaki Venezüella devlet başkanı, geçen ay Caracas'a geri dönmeden önce Küba'da kanser tedavisi görüyordu. Caracas'ta bir askeri hastanede ağır kemoterapi tedavisi gören Chavez'in enfeksiyon kaptığı bildirilmişti.

Kalçasında tümör keşfedilen Chavez, Küba'daki tedavisi yüzünden Ocak ayındaki yemin törenine de katılamamıştı. Ekim ayında cumhurbaşkanı seçimlerini yeniden kazanan Chavez, Aralık ayından bu yana halk önüne çıkmamıştı.

Devlet Başkan Yardımcısı Maduro, Chavez'in yakalandığı kanserden "Venezüella düşmanlarını" sorumlu tuttu, ama ayrıntı vermedi.

Venezüella hükümeti bugün ayrıca iki Amerikalı diplomatı sınırdışı etti. Hükümet bu diplomatları iki Venezüellalı komutanla görüşerek, ülkeyi istikrarsızlığa sürüklemeye çalışmakla suçladı. Sınırdışı edilen iki diplomatın Amerikan askeri ataşeliğinde görevli iki Hava Kuvvetleri personeli olduğu bildirildi.

Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon, diplomatların Venezüella'yı terk ettiğini bildirdi. Ancak suçlamalarla ilgili ayrıntı vermedi.

Beysbol oyuncusu olmayı hayal ediyordu

Öğretmen anne-babadan dünyaya gelen Hugo Chavez, profesyonel beysbol oyuncusu olmayı hayal ederek büyüdü, ama paraşütçü olarak orduya katıldı.

1992’de dönemin Devlet Başkanı Carlos Andres Perez’i devirmeye çalışmak suçundan cezaevine atıldı, ama 1998’de yoksulluğu ve yolsuzluğu temizleme vaadiyle girdiği seçimleri kazanarak kendisi devlet başkanı oldu.

Sosyalist politikaları, Amerika’nın ve birçok Latin Amerika devletinin tepkisini çekti. Hugo Chavez devlet başkanlığı süresince büyük şirketleri kamulaştırdı, Küba eski lideri Fidel Castro, İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinejat ve Libya lideri Muammer Kaddafi gibi tartışmalı liderlerle yakınlık kurdu.

Muhalefet Chavez’i diktatör olmakla suçlasa da, kendilerine ucuz gıda, ücretsiz sağlık hizmeti ve başka sosyal programlar sağlayan yoksul Venezüellalılar için Chavez ilahlaştı.

Beyaz Saray’dan temkinli açıklama

Beyaz Saray’dan Hugo Chavez’in ölümüyle yapılan ilk açıklamada, Amerika’nın Venezüella halkına desteği ve Venezüella devletiyle yapıcı ilişki geliştirme arzusu yinelendi.

Açıklamada, “Venezüella yeni bir tarihi döneme başlarken, Amerika demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinin teşviki ve insan haklarına saygı içeren politikalara bağlılığını korumaktadır,” denildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG