Erişilebilirlik

Horasan ABD’yi Tehdit Ediyor


J3 Operasyonları Direktörü Korgeneral William Mayville, Pentagon'da gazetecileri Horasan grubunun faaliyetleri hakkında bilgilendirirken
J3 Operasyonları Direktörü Korgeneral William Mayville, Pentagon'da gazetecileri Horasan grubunun faaliyetleri hakkında bilgilendirirken

Amerika IŞİD militanlarına yönelik askeri operasyonlarını sürdürürken bir başka cihatçı örgüt, Suriye’deki El Kaide yandaşlarından Horasan, Amerika ve Avrupa’nın güvenliğini doğrudan tehdit ediyor.

Suriye’deki El Kaide bağlantılı örgütlerden biri olan Horasan, ülkedeki iç savaşı fırsat bilerek ortaya çıkan en gizli İslamcı oluşumlardan biri. Devlet Başkanı Beşar Esat’ı devirmeyi amaçlayan Suriye’deki diğer örgütlerden farklı olan Horasan, iç savaş ve çatışmalarla fazla ilgisi olmadığını vurgulayan bir örgüt.

Örgütün temel amacı, Amerika’yı ya da Amerika’nın denizaşırı noktalardaki unsurlarını terör saldırılarıyla vurmak.

Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, Batılı ülkelere yönelik terör saldırısı planları olduğunun ortaya çıkması üzerine Horasan örgütünün Suriye’deki hava saldırılarının baş hedefi haline geldiğini açıkladı.

Tuğamiral Kirby, bir Amerikan televizyon kanalına verdiği demeçte, Amerika’nın gece düzenlediği sekiz hava saldırısında, sözkonusu terör saldırılarını planlayanların öldürüldüğüne inandıklarını söyledi.

Savunma Bakanlığı yetkilileri, hava saldırılarının başarılı olduğunu, ancak militanların uğratıldığı zararın tespiti ve öldürülen militan sayısının kesin olarak belirlenmesi için henüz erken olduğunu kaydetti.

Horasan örgütü üyeleri, IŞİD mensuplarına kıyasla sosyal medyada çok daha az faaliyet gösteriyor. Horasan’ın video kayıtları ve İnternet paylaşımları, Suriye’deki iç savaşta IŞİD’den sonra en fazla yabancı militan barındıran ikinci örgüt olmasına rağmen, örgüt içindeki Batılılar’ı ele vermiyor.

Horasan’ın lideri Muhsin El Fadli, bir zamanlar Usame Bin Ladin’le son derece yakın ilişkileri olduğuna inanılan bir kişi. 33 yaşındaki Kuveyt doğumlu El Fadli, yaşamının büyük çoğunluğunu İran’da geçirdi. El Fadli, El Kaide’nin İran kolunun lideri Yasin El Suri’nin yakalanmasından sonra örgütün başına geçti.

El Suri, serbest bırakıldıktan sonra İran’daki El Kaide’nin liderliğini yeniden üstlendi. Bunun üzerine görev yeri değiştirilen El Fadli, Suriye’ye atandı ve birçoklarına göre halen Suriye’de yaşıyor.

Terör uzmanları, Horasan’ın Ortadoğu, Güney Asya ve Avrupa’daki El Kaide mensuplarından oluşan, militanlarının çoğu Afganistan, Yemen ve Suriye’den gelen bir grup olduğunu söylüyor. Ancak Horasan, başka cihatçı örgütlerle birlikte Suriye’ye savaşmaya gelen Avrupalı ve Amerikalılar’ı da bünyesine katmayı başaran bir oluşum.

Londra’daki Kings College’dan James Larkin, Horasan’ın amacının, Suriye’ye savaşmaya giden Batılı cihatçılara bomba yapım tekniklerini öğreterek Batı’da terör saldırıları düzenleme görevi vermek olduğunu söylüyor.

En büyük sorunlardan biri, Horasan’ın Yemen’deki baş bomba yapımcısı İbrahim El Asiri. Amerika, insansız hava araçlarıyla hedef aldığı El Asiri’yi öldürmeyi henüz başaramadı.

Yıllardır Amerika’nın en çok arananlar listesinde bulunan Suudi Arabistan doğumlu El Asiri’nin Avrupa-Amerika arasında sefer yapan uçakları düşürme girişimlerinde parmağı olduğuna inanılıyor. Uzmanlar, El Asiri’nin kimyagerlik becerilerini kullanarak patlayıcıları gizlemeyi başardığını belirtiyor. Bunun en bilinen örneği, ‘iç çamaşırı bombacısı’ olarak tanınan genç bir teröristin, 2009 yılında Avrupa’dan Amerika’nın Detroit kentine giden bir yolcu uçağına başarısız bir bombalı saldırı girişiminde bulunması. İç çamaşırına gizlediği bombayı patlatmaya çalışırken kendini yakan ve uçakta yangın çıkaran terörist, şu anda hapiste.

El Asiri’nin karıştığı bir başka başarısız saldırı girişimiyse İngiliz bomba imha uzmanlarının yazıcı kartuşlarına yerleştirilen patlayıcıları ortaya çıkarmasıyla etkisiz kaldı. El Asiri’nin insan bedenlerine patlayıcı yerleştirme gibi yöntemlere de başvurduğu biliniyor.

El Asiri’nin en yaratıcı ve en acımasız saldırı planlarından biri 2009’da Suudi Arabistan’da bir intihar saldırısı planıydı.

El Asiri, bir Suudi prensine yönelik suikast girişimi için erkek kardeşi Abdullah’ı kullandı. Abdullah’ın kalın bağırsağının içine yerleştirilen bomba, hedefe yaklaşıldığında patlatılmış, ancak patlamada sadece bombayı taşıyan Abdullah ölmüştü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG