Erişilebilirlik

Hollande ve Merkel’den Yunanistan Zirvesi


Hollande ve Merkel’den Yunanistan Zirvesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Kreditörlerin “Şantaj’ına” karşı, poker ustalarının “blöfü” mü tuttu, yoksa, Alexis Tsipras, Yunan mitolojisinde olduğu gibi yıkıcı büyüklükte kayıplar pahasına kazanılan “Pirus zaferi” benzeri bir zafer mi kazandı, bu sorunun yanıtı önümüzdeki 48 saatte belli olacak. Yunanistan’daki referandumdan çıkan güçlü “hayır” yanıtı, Avrupa’nın ve Euro bölgesinin geleceği için ciddi bir tehdit yaratırken, Avrupa liderleri Salı günü Brüksel’de toplanarak “Yunanistan ile yola devam mı, yoksa tamam mı?” sorusuna yanıt arayacaklar. Zirve öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Elysee Sarayı’nda Yunanistan’ın kaderini belirleyecek kritik bir görüşme yapacak. Paris ve Roma Yunanistan ile müzakerleerin yeniden başlamasını istiyor, Berlin ise direniyor.

Yunanistan’da yapılan referandumdan yüzde 61 “hayır” oyu çıkması Avrupa’da şiddetli deprem yarattı. Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Pazartesi akşamı referandumun olası sonuçlarını tartışmak üzere Elysee Sarayı’nda bir araya gelecek. Önce babaşa görüşecek olan iki lider ardından ekipleriyle birlikte çalışma akşam yemeğinde referandumun ardından nasıl bir strateji izleyeceklerini ele alacak. Her iki lider de Salı günü düzenlenecek zirveye ortak bir tavır belirleyerek gitme arayışında.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras “müzakerelere tekrar başlamak istiyoruz” derken, Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in Atina ile yeniden müzakerelerin başlamasına “çok zor hayal edilebilir” yanıtını vermesi referandum sonrası belirsizliği tırmandırdı.

Arabuluculuk rolüne soyunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan’da referandumun resmi sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra Merkel ile Paris’te bir araya geleceklerini duyurdu. Hollande hem Merkel hem de Alexis Tsipras ile referandumdan hemen sonra telefonda görüştü. Elysee Sarayı, Pazartesi günü Euro Bölgesi ekonomi bakanlarının bir araya geleceğini duyurdu. Ardından Hollande ve Merkel ortak açıklama yaparak, Fransa ve Almanya’nın çağrısı üzerine Salı günü Euro Bölgesi liderlerinin Brüksel’de bir araya geleceklerini açıkladı.

Zirve öncesi Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Konsey Başkanı Donald Tusk, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Eurogroupe Başkanı Jeroen Dijsselbloem ile görüşeceğini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Matrin Schulz da, "Yunanistan için acil insani yardım konusunun ele alınmasını” önerdi. Schulz, “Yunan hükümeti önümüzdeki saatlerde yeni ve yapıcı öneriler sunmalı. Aksi taktirde çok zor ve dramatik bir sürece giriyoruz” diye konuştu.

AB başkentlerinde hareketli saatler

Yunanistan dosyası üzerinde bölünen Avrupa’nın tüm başkentlerinde referandumun ardından hareketli saatler yaşandı. Avrupa Birliğinde Yunanistan krizinin şahinleri Almanya’nın arkasında saflarını almış durumda. Paris ve Roma ise Almanya ile aynı çizgide görünmüyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Paris ziyareti öncesi yalnızca “Yunan halkının oylarına saygı duymak gerekir” demekle yetindi. Ama asıl tepki Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in Tagesspiegel gazetesine verdiği söyleşiden geldi. Gabriel, “Yunan Hükümeti son köprüyü de attı. Bundan sonra yeniden müzakere masasına oturmak çok zor hayal edilebilecek bir durum” diyerek sert tutum aldı.

Syriza etkisinden en çok korkan ve Podemos’un nefesini ensesinde hisseden İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ekonomi ve Avrupa bakanlarını toplayarak durum değerlendirmesi yaptı.

Merkel’e karşı Hollande ve Renzi

Merkel taraftar olmasa da, Hollande ve Renzi, Yunanistan ile müzakerelerin yeniden ele alınmasını savunuyor. Fransız Ekonomi Bakanı Emanuel Macron, oylama sonuçları açıklanmadan önce, “Yunanistan’da referandum sonucu ne çıkarsa çıksın, Yunan hükümetiyle yeniden müzakerelere başlanmalıdır” diyerek bu görüşü açıkça dile getirdi. Aynı destek İtalyan Başbakanı Matteo Renzi’yle görüştükten sonra İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni’den geldi: “Şimdi yeni bir uzlaşma arayışının zamanıdır.” Almanya’nın arkasında ise Avusturya, Slovakya, Hollande ve Danimarka yer alıyor ve Yunanistan’a daha fazla yardım gönderilmesine karşı çıkıyor.

Fransa radikal sol ve sağından Yunanistan’a destek

Referandumun ardından Fransız ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler, Fransa’nın Yunanistan’a verdiği 70 Milyar Euroluk krediyi nasıl kurtaracağını düşünmesi gerektiğini ve daha fazla yardım gönderilmemesini savundu. Ancak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Fransa’nın birinci partisi gelen ve Fransa’nın Euro bölgesinden çıkmasını savunan Front National’in lideri Marine Le Pen de, “Yunan halkı son derece açık bir şekilde ifade etti, özgür iradesi ile AB’nin baronlarına hayır dedi” açıkamasını yaptı.

Sol Cephe de Paris’te Republique Meydanı’nda “hayır” zaferini kutlarken Sol Cephe “Bu tarihi bir an Bütün manüplasyonlara rağmen Yunan halkı hayır demeyi seçti. Bu inanılmaz bir başarı” açıklaması yaptı. Sol partinin önemli isimlerinden Jean-Luc Melanchon, "Bu finans dünyasının Tsipras’a krşı bir darbe girişimiydi. Ama başaramadılar. Halk Tsipras’ı seçti. Oyun bitti, kaybettiniz bu sefer” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG