Erişilebilirlik

Hollande: ‘Erdoğan’ın Açıklaması Yeterli Değil’


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Başbakan Edoğan’ın Ermeni toplumuna başsağlığı dileyen 24 Nisan açıklamasının ‘yetersiz’ olduğunu söyledi. Hollande, 12 Mayıs’ta Ermenistan’a gideceğini, “Soykırımın 100. yılı anma törenlerine” de, 2015 yılında Erivan’da katılacağını açıkladı.

Ermenilerin, “1915’te yaşanan soykırımın başlangıç tarihi olarak kabul edilen” 24 Nisan anma törenlerinin en geniş katılımlı yapıldığı ülkelerden biri de Fransa oldu. Ermeni diasporasının yoğun yaşadığı Fransa’nın başkenti Paris’teki törene Cumhurbaşkanı François Hollande katıldı. Paris’te yapılan törende çok sayıda Ermeni kökenli Fransız vatandaşı ve iktidar ve muhalefet partilerinden politikacılar da yer aldı.

Törende konuşan Fransa’daki Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi CCAF eş başkanı Ara Toranyan, “Başbakan Erdoğan’ın taziye mesajının yeterli olmadığını, iç ve dış kamuoylarının baskılarıyla bu adımı attığını” savundu. Eş Başkan Murad Papazyan da, “Ölenlere 99 yıl sonra başsağlığı dilenmez. Bu yeterli olmaz. Türk devleti hala soykırımı tanımadı, hala özür bile dilemedi. Erdoğan’ın manevrası baskıları geçiştirmek için. 2015 yılı için 90 milyon dolar bütçe ayırdığını biliyoruz. Biz beklediğimiz jest gelene kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Deveciyan: ‘Diyalog arıyorsa sınırları açsın’

Törene katılan eski bakan ve diasporanın önemli temsilcilerinden UMP milletvekili Patrick Deveciyan da, “Bu konu giderek Türkiye’yi uluslararası alanda tecrit ediyordu. Türk kamuoyu da küreselleşme sayesinde gerçek bilgilere ulaştı ve önemli bir evrim geçirdi. Türkiye’nin tek Nobel ödülünü alan Orhan Pamuk da soykırımı tanıdı. Bütün bu nedenlerle Erdoğan, bunları dikkate almak zorunda kaldı. Er ya da geç Amerika da soykırımı tanıyacak. Erdoğan açıklamasında Ermeni halkı ile diyalogdan söz ediyor. İki halkın birbiriyle konuşmasını istiyorsa Ermenistan ile sınırları açsın” dedi.

Hollande: ‘Bu trajedinin tek adı soykırımdır’

24 Nisan törenlerinin her yıl düzenli yapıldığı Fransa’daki törenlere bu yıl Cumhurbaşkanı François Hollande da katıldı. Hollande, “Bu trajedinin tek ismi vardır. O da soykırımdır. Başka bir tanımı olamaz. 12 Mayıs’ta Erivan’a gideceğim. Ama asıl, 2015 yılında da soykırımın yüzüncü yıldönümünü anmak için yeniden Erivan’da olacağım” dedi. Hollande, inkar yasasını getirme sözünü de yineleyerek, “Yasal engelleri biliyorsunuz. Hükümetten, Anayasa Mahkemesi ve AİHM’in kararlarına aykırı olmayacak bir yasa hazırlamalarını istedim. Zira, yeni bir hüsran yaşanmasını istemiyorum. Yasa yeniden reddedilirse bu inkarcılara yeni fırsatlar verir” dedi. İnkar yasasının ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna hüküm getiren AİHM’e İsviçre Hükümeti’nin itiraz ettiğini belirten Hollande, “Hükümete bu başvurusunda İsviçre hükümetine destek vermeleri talimatı verdim. Fransa İsviçre hükümetini destekleyecek” dedi.

‘Erdoğan’ın açıklaması yeterli değil’

Törenin ardından bir grup Türk gazetecinin Başbakan Erdoğan’ın “başsağlığı dileyen” açıklamasının sorulması üzerine Hollande, “Dinlenmesi gereken bir söz. Ama yeterli değildir. Gerçekte ne olup bittiğini de söylemek gerekir. Bir ilerleme olduğunu kabul ediyorum. Ama bu sadece Ermeniler’in beklentileri değil, hafıza, özgürlük ve gerçeği isteyen herkesin beklentisi soykırımın tanınmasıdır. Eğer bu yolda adımlar atılırsa biz onların yanında oluruz” yanıtını verdi.

Hollande, 2012 yılında seçimlerden hemen önce aday olarak katıldığı törenlere geçen yıl Çin gezisi nedeniyle katılmamış, yerine Milli Eğitim Bakanı Vincent Peillon’u göndermişti. Mayıs ayında Ermenistan’a resmi ziyarette bulunacak olan Hollande, 2015 yılı öncesi inkar yasasını yeniden getirmeyi ve Paris’te bir ‘Soykırım Hafıza Müzesi” açmayı da vaat ediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG