Erişilebilirlik

Hollande’dan Türkiye’ye ‘Tabuları Yıkın’ Çağrısı


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ve Ermenistan arasında “Ermeni soykırımı konusundaki gerçeklerin tanınması” için gösterilen çabaların sürmesi gerektiğini dile getirerek, “Eminim ki, 100. yıl vesilesiyle yeni jestler olacak, tanıma yolunda yeni aşamalar kat edilecektir. Artık tabular yıkılmalı” dedi.

AİHM’de Doğu Perinçek davasının görüşüldüğü gün, Fransa’nın da davaya İsviçre Hükümeti’nin yanında müdahil olarak katılması kararını alan Hollande, Fransa Ermeni Dernekleri Federasyonu’nun (CCAF) Paris’te düzenlenen yıllık yemeğine katıldı. Yemeğe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl, “Ermeni halkının acısını anarak, 1915’te yaşamını yitiren Ermenilerin torunlarına baş sağlığı dileyen” açıklamasına atıfta bulunan Hollande, “O zaman da Erivan’da bu ilk adımı selamlamıştım ama bunun yeterli olmadığını da söylemiştim. Gerçek çabası sürmeli. Şimdi tabuları yıkmanın zamanı ve iki ulusun, Ermenistan ve Türkiye’nin, yeni bir başlangıcı keşfetmesinin zamanıdır” diye konuştu.

‘İfade özgürlüğü sahteciliğin aracı olmamalı’

İnkar Yasası’yla ilgili görüşlerini de aktaran Hollande, “2001 yılında Fransız Parlamentosu tarafından kabul edilen Ermeni soykırımını tanıyan yasanın, bugün yaşayanları suçlamak amacını taşınmadığını, ölenlere olan ödevin yerine getirildiğini ve soykırımın inkarı ile zor durumda olan yakınlarının biraz olsun acılarının azaltılması amacını taşıdığını” dile getirdi. İsim vermeden AİHM’de aynı sabah görülen Doğu Perinçek davasına da atıfta bulunan Fransa Cumhurbaşkanı, “Ne pahasına olursa olsun korumak istediğimiz ifade özgürlüğü, asla bir sahteciliğe ya da insanlığa karşı işlenmiş bir suçun övgüsüne vesile olmamalıdır” dedi.

‘24 Nisan’da Erivan’dayım’

Hollande, 24 Nisan günü Ermenistan devleti tarafından Erivan’da düzenlenecek “Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümü anma törenlerine katılacağını” da yeniden duyurdu. Hollande, MİNSK grubu üyesi olarak Ermenistan ve Azerbaycan arasında 20 yıldır süren Dağlık Karabağ sorununun çözümü için de çaba harcayacaklarını dile getirdi.

Çiçek Paris’te temaslarda

AİHM’deki “soykırım davası” ve Hollande’ın Ermeni derneklerinin yemeğine katıldığı gün TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Fransız Senato Başkanı Gerard Larcher ile bir araya geldi. Çiçek, görüşmenin ardından, beraberindeki heyetle, Larcher’in TBMM heyeti onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. Çiçek ve TBMM heyeti Cuma gününe kadar Meclis ve Senato’daki görüşmelerine devam edecekler.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG