Erişilebilirlik

Hillary Clinton'dan 'E-Posta' Özrü


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Demokrat Parti’nin Başkan aday adayı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde resmi yazışmalarını özel elektronik posta adresinden yürütüyor olmasının “bir hata” olduğunu açıkladı.

Facebook sitesinden açıklama yapan Clinton, “Evet iki e-posta adresini kullanmış olmalıydım. Biri kişisel, diğeri de Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği resmi hesap” dedi.

Tüm sorumluluğu kabul eden Hillary Clinton özür diledi, ancak Dışişleri Bakanlığı’nın o dönem özel e-posta adresini kullanmasına izin verdiğini söyledi. Bununla birlikte Clinton, “Bu soruların yanıtını daha erkenden verebilirdim” dedi.

Clinton’ın Facebook hesabına yazdığı bu mesaj ABC Televizyonu’na verdiği ve özür dilediği demeci izliyor. Clinton kamuoyu yoklamalarında hızlı bir düşüş trendine girmişti. Bunda elektronik posta skandalının etkisi olduğuna inanılıyor.

Pazartesi günü Associated Press haber ajansına konuşan Clinton, özel e-posta adresini kullandığı için özür dilemek zorunda olmadığını söylemişti. Clinton o demeçte de Dışişleri Bakanlığı’nın kendisine izin verdiğini vurguladı.

Üç gün önce NBC televizyonuna konuşan Hillary Clinton, pişmanlık duyduğunu söylese de özür dileme aşamasına gelmemişti.

Hillary Clinton kamuoyu yoklamalarında önemli oy kaybına uğradı. Dün Monmouth Üniversitesi’nin yaptığı ankette Clinton’ın Demokrat Partililer arasındaki desteği Nisan ayından bu yana 18 puan kayıpla yüzde 42’ye indi.

Pazar günü yapılan NBC/Marist kamuoyu yoklamasında ilk önseçimlerin yapılacağı eyaletlerden biri olan New Hampshire’da Clinton’ın, rakibi Senatör Bernie Sanders’ın 9 puan gerisinde olduğu açıklandı.

Cuma günü Survey USA tarafından yapılan anket, seçimlerin o gün yapılması durumunda Cumhuriyetçi Parti’nin birinci adayı Donald Trump’ı, Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’ın yüzde 5 önünde gösterdi. Bu kamuoyu yoklamasında Trump yüzde 45, Clinton ise yüzde 40 destek alıyor.

Cumhuriyetçi Parti sözcüsü Allison Moore, Hillary Clinton’ın oylarının düşmesini “yanlış iş yaparken yakalanmasına” bağladı. Moore, “Clinton’ın hükümetin gizlilik yasalarını dikkatsizce çiğnemesi ulusal güvenliğimizi tehlikeye attı” diye konuştu.

Elektronik posta skandalı aylardır Clinton’ın en büyük kabusu haline geldi. Demokrat Parti aday adayı, 2009 ve 2013 yılları arasında bakanlık yaptığı dönemde yazdığı ve özel sunucularında tutulan e-posta mesajlarını 55 bin sayfalık döküm halinde incelenmek üzere yetkililere göndermişti.

Dışişleri Bakanlığı’nın 1 Eylül’de yaptığı açıklamada bu mesajlardan yaklaşık 150’sinin gizlilik derecesine sahip, “hizmete özel” yazışma olduğu bildirildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG