Erişilebilirlik

Hillary Clinton'a Destek Azalıyor


Demokrat Parti'nin başkan aday adaylarından Hillary Clinton'a destek düşerken, bağımsız sosyalist aday Bernie Sanders'a (sağda) verilen destek yükselişte
Demokrat Parti'nin başkan aday adaylarından Hillary Clinton'a destek düşerken, bağımsız sosyalist aday Bernie Sanders'a (sağda) verilen destek yükselişte

ABD’de yapılan son bir kamuoyu yoklaması, Demokrat Parti’nin başkan aday adayı Hillary Clinton’ın beş ay sonra ilk önseçimlerin yapılacağı Iowa eyaletinde destek kaybettiğini ortaya koyuyor.

Bölge gazetesi Des Moines Register ve Bloomberg Politics tarafından düzenlenen kamuoyu yoklamasında, 1 Şubat’ta Iowa’da yapılacak önseçime katılacak Demokrat Partili seçmenlerin yüzde 37’sinin Hillary Clinton’a oy vereceği açıklandı. Ankette bağımsız sosyalist aday Bernie Sanders’a verilecek oy oranının da yüzde 30 olduğu ortaya çıktı. Iowalı Demokrat Partili seçmenlerin yüzde 14’ü, adaylığını açıklamadan önce nabız yoklamaya devam eden Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı tercih ediyor.

Ülkedeki dört büyük kamuoyu yoklamasında Hillary Clinton’a verilen destek ilk kez yüzde 50’nin altına düştü. Diğer kamuoyu yoklamalarında da Clinton düşüşte. Bunun en büyük nedeni, Hillary Clinton’ın dışişleri bakanlığı döneminde özel bilgisayar ve cep telefonundan devlete ait gizli yazışmalarını yürüttüğünün ortaya çıkması ve ulusal güvenlik sırlarını tehlikeye attığı yönündeki suçlamalar.

Cumhuriyetçi Parti cephesindeyse Iowa’da önde giden iki aday da “acemi siyasetçiler” olarak tanımlanıyor. Bunlardan yüzde 23’le önde gideni emlak kralı Donald Trump. İkinci aday adayıysa yüzde 18’le eski beyin cerrahı Ben Carson. Aralarında vali ve senatörlerin de bulunduğu deneyimli Cumhuriyetçi diğer adayların Iowa öncesi oy oranı yüzde 8’in altında.

Donald Trump seçim kampanyasını Amerika’da yaşadığına inanılan 11 milyon kaçak yabancıyı sınır dışı etme ve kaçak girişleri önlemek amacıyla Meksika sınırına aşılmaz bir duvar örme vaatlerine oturtmuş durumda.

Göçmenlik konusunda diğer Cumhuriyetçi adaylar da kendi şahin politikalarını beğendirmeye çalışıyor. Örneğin New Jersey valisi Chris Christie ülkede yasadışı kalanların yüzde 40’ının vize ihlali yaptığını ve bu kişilerin “yurtdışından gönderilen kargo gibi” izlemeye alınmasını önerdi.

Cumhuriyetçi Partili başkan adaylarının neredeyse hepsi Meksika kaynaklı göçmenlik kaygılarına eğilirken tek bir aday, Wisconsin Valisi Scott Walker, 9 bin kilometrelik Kanada sınırına da duvar örülmesi önerisinde bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG