Erişilebilirlik

'Heartbeat'ten Barış İçin Müzik Ziyafeti


'Heartbeat'ten Barış İçin Müzik Ziyafeti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrailli ve Filistinli liderleri barış anlaşması üzerinde uzlaştırmak için çalışırken İsrailli ve Filistinli gençlerden oluşan 'Heartbeat' adlı grup, barışa müzikle ulaşmaya çalışıyor

Genç müzisyenler, Kongre binasında Ortadoğu’nun geleceğine dair sahip oldukları vizyonu anlatmak amacıyla konser verdi.

Heartbeat, 2007’den bu yana Filistinli ve İsrailli lise öğrencilerini biraraya getirip sohbet toplantıları düzenliyor, müzik yapıyor. Besteledikleri şarkılar geleneksel ve modern Doğu ve Batı müziklerini birleştiriyor.

Arapça, İbranice ve İngilizce şarkı sözleri hem grup üyelerinin arasındaki diyaloğu hem de yaşadıkları gergin toplumu yansıtıyor:

“Bu duvarlar ve engellerin etrafında yaşamanın bir kişiye etkisi nedir?”

22 yaşındaki İsrailli Guy Gefen ilk günlerden bu yana grubun üyesi: “Şarkılarımızdan birinde ‘bu duvar neye yarar’ diye soruyoruz.”

“Bence insanlar korktuklarında bu duvarları örüyor. Hem fiziki hem psikolojik duvarlar inşa ediyorlar, bu da korkuları artırıyor, nefreti körüklüyor. Ben de buna gerek yok diyorum. Korkmaya, nefret etmeye gerek yok.”

Moody Kablawi, Hayfa doğumlu Filistinli bir hip-hop şarkıcısı ve Heartbeat’e 2011 yılında katılmış:

“Eğer mahalleme dönüp insanlara ‘Barış için çalışıyorum, ben bir barış elçisiyim desem’ onlar bana ‘Bukra Fil Mishmish’ derler. Bu İngilizce’deki “Domuzlar uçtuğu zaman” deyimine benziyor. Yani olması imkansız anlamında.”

Ancak diğer Heartbeat üyeleriyle arkadaşlığı Kablawi’nin, bu umutsuzluk dolu deyimden yola çıkarak umut dolu bir şarkı yazmasını sağlamış.

“Biz de ‘Bukra Fi Mishmish’ dedik. Yani L’yi kaldırdık ve ‘domuzlar uçuyor’ gibi bir deyim ortaya çıktı. Yani bu umutlarımızı, rüyalarımızı ve yaratmak istediğimiz geleceği yansıtıyor. Barış istiyoruz, güven ve anlayış yaratmak istiyoruz.”

Amerikalı müzisyen Aaron Shneyer, Heartbeat’i kurarken iki toplumdan gelen gençler arasındaki güveni artırmak ve seslerini yükseltmelerini sağlamak istemiş:

“Biz İsrailli ve Filistinli sessiz çoğunluğun çaresizce aynı şeyi istediğini düşünüyoruz ama onlar seslerini duyuramıyor. Müziğin sessiz çoğunluğun seslerini duyurabilmeleri için son derece güçlü bir araç olduğunu düşünüyoruz.”

Heartbeat üyeleri, okullarda, konser salonlarında ve kamplarda şarkılarını söylüyor; bu şekilde İsrail’le Filistinliler arasında barış ve uyumun var olduğunu kanıtlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG