Erişilebilirlik

HDP Arşivi Kül Oldu Gözler Soruşturmada


Türkiye’nin başkentinde HDP Genel Merkezi’nin Salı gecesi uğradığı saldırı sonucunda ikinci katında seçim evraklarını da içeren bilgi-işlem odası tümüyle kül oldu ve diğer katlarda maddi hasar oluştu. Ancak olayla ilgili sadece bir kişi tutuklandı.

HDP Genel Merkezi’ne önceki gece içeride üç personel bulunduğu sırada yanıcı maddelerle düzenlenen saldırıya ilişkin parti tarafından güvenlik kameraları görüntüleri medya ile paylaşıldı. Söz konusu görüntülerde, polis memurlarınca çok hafif şekilde bir kaç kez havaya doğru biber gazı sıkıldığı ama saldırganlara yönelik ciddi müdahalede bulunulmadığı dikkat çekti. Ayrıca parti içerisinden eşya alarak dışarıya çıkmış saldırganın da polis yanından geçip gittiği görülüyor.

Ankara’nın merkezinde, Çankaya ilçesindeki HDP Genel Merkezi’nde yaşanan saldırıyla ilgili parti yönetimine ‘geçmiş olsun’ ziyaretleriyle dünden bugüne sürüyor. Sendikalar, sivil toplum örgütleri dışında siyasi partilerden ziyaret ise CHP’den gerçekleşti. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Grup Başkanvekili Levent Gök, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ile birlikte ziyaret ettiği HDP’de Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder tarafından karşılandı. Önder, CHP’ye heyetine bilgi verirken, "Polis, işini bitirene kadar nezaret ediyor ondan sonra dışarı çıkarıyor. Dışarıda başka bir polis tesadüfen 'dur bakayım' diyor. Çocuk da hırsızlıktan sabıkalı, bunu yapan. Buradan bilgisayar götürüyor giderken yanında” sözleriyle görüntülerdeki manzarayı anlattı.

HDP Arşivi Kül Oldu Gözler Soruşturmada
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

HDP Genel Merkezi’nden bugün yapılan açıklamada ise, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Ankara İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, Çankaya Kaymakamı Aydın Ergün, Ankara Hassas Bölgeleri Koruma Şube Müdürü ile tüm ilgili polis memurları hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. HDP, sorumluluk hakkında kasten adam öldürmeye teşebbüs gibi suçlardan cezai işlem uygulanmasını talep etti.

HDP saldırısıyla ilgili ise 23 yaşındaki D.H.C. adlı şahıs tutuklandı. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Ali Alper Saylan, zanlının tutuklanması talebini yerine getirdi. Ancak Nöbetçi Ankara 5. Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer, D.H.C. hakkındaki tutukluma kararında,"siyasi partilerin kullanımında olan bina, tesis ve eşyaya zarar vermek", "siyasi hakların kullanımını engellemek" ve "hırsızlığa teşebbüs" suçlarına yer verdi. Ancak savcılıkça belirtilen "kanunsuz gösteriye katılmak" suçundan tutuklanması talebini reddetmesi ise dikkat çekti.

HDP’nin yarınki ziyaretçileri ise, İsmail Beşikçi ve Fikret Başkaya gibi barış yönünde girişimlerde bulunan isimler olacak.

Bu arada Amerika’nın Sesi de, HDP Genel Merkezi’ne giderek özellikle saldırı sırasında yakıcı maddelerle hedef alınan ikinci kattaki Bilgi İşlem Odası’nı görüntüledi. Bu oda, Yüksek Seçim Kurulu’na 7 Haziran öncesinde milletvekili aday listeleri telaşı sırasında Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu müzikli videoyla tanınmıştı. Söz konusu odada HDP’nin milletvekili aday başvuru dosyaları gibi parti hafızası olarak nitelendirilebilecek tüm evraklar ve bilgisayarlar bulunuyordu. Görüntülerde açıkça görüldüğü üzere geriye külden başka bir şey kalmazken, HDP şu sıralarda telaşla kayıp evrak tespiti yapılıyor.

Saldırı Gecesi HDP Genel Merkezi Güvenlik Kamerası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG