Erişilebilirlik

Hayat Kolaylaştıran Robotlar


Hayat Kolaylaştıran Robotlar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Bizlere yemek yapma, temizlik gibi gündelik işlerde yardımcı olan robotlar henüz yok ancak aile yakını gibi olanların piyasaya çıkması yakın. Amerika, Fransa, Japonya ve diğer ülkelerdeki mühendisler bizleri eğlendirip, basit işleri görebilecek robotlar üretilmek için yoğun bir çalışma içinde.

Japonlar’ın geliştirdiği Asimo adlı insansı robot, tanıtımından birkaç yıl geçmiş olmasına rağmen, alanındaki tek örnek olmaya devam ediyor. Asimo, satılığa çıkarılsa da, sıradan ailelerin alabilmesi için oldukça pahalı.

Bu yüzden Jibo gibi basit hareketleri yapabilen, insanlarla ses ve fotoğraf yoluyla veya dokunarak diyalog kurabilen bir robot geliştirmek hem daha kolay hem de daha ucuz.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacısı Cynthia Breazeal’ın geliştirdiği Jibo, aslında insanların teknolojiyle nasıl iletişim kurduğunu araştırmak için geliştirilmiş: “Jibo tıpkı bir canlı gibi hareket edebilen, kameralar sayesinde sizi görebilen ve diyaloğa girebilen, konuşabilen bir robot. Hayatınıza tümüyle yeni bir anlam katabilir.”

Jibo size randevularınızı hatırlatabilir, fotoğraf çekebilir, eğlendirebilir ve çocuklara hikayeler anlatabilir.

Breazeal, Jibo’nun aynı zamanda dokunma teknolojisi de içerdiğini söylüyor: “İnsanlar genelde dokunarak iletişim kurarlar; mesela Jibo güzel bir şey yaptığında aferin deyip, kendisine dokunulmasını öğrenebilir.”

İtalya’da Amici di Nico Otizm Merkezi uzmanları, otistik çocukların tedavisinde konuşan bir robot kullanıyor.

11 yaşındaki Marco, robotla oynamaya başladığından beri ilgisini toplama ve iletişim kurmada büyük ilerleme kaydetmiş. Mühendis Giuseppe Palestra’ya göre robot, çocuğun tüm gelişmelerini dikkatle izliyor: “Son teknolojinin de bir adım önünde olmak ve insan – robot iletişimini daha da geliştirmek, doğrusunu söylemek gerekirse robotu “insanlaştırmak” istiyoruz.

Uzmanlar, her çocuğun dış etkenlere farklı tepki verdiğini bu nedenle amaçlarının her hastaya göre programlanabilen robotlar geliştirmek olduğunu belirtiyor.

Fransız araştırmacı Pierre Lebeaus’un aile robotu Keecker eğlence odaklı tasarlanmış ve sahibini takip edebiliyor: “İçinde projektör ve kamera olan, müthiş bir ses sistemine sahip, hareket edebilen ve bana televizyonu anımsatan fakat kabloları olmayan bir bilgisayar geliştirdim.”

Uzmanlar, eğlence amaçlı robotların yakında piyasaya sürüleceğini ve fiyatlarının 500 ila 5000 dolar arasında değişeceğini söylüyor. Terapi amaçlı robotlar halen deneme aşamasında, ancak şu ana kadar sağlanan ilerleme, yakın zamanda robot teknolojisinin hangi noktaya gelebileceğinin önemli bir göstergesi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG