Erişilebilirlik

Havada Operasyon Karada Diplomasi


İncirlik'ten kalkan silahlı bir Türk F-16'sı
İncirlik'ten kalkan silahlı bir Türk F-16'sı

Türkiye’nin Irak Kürt Bölgesindeki PKK kamplarına yönelik hava saldırıları aralıklarla sürüyor. Savaş uçakları dünden bu yana Zap, Metina, Gare, Avaşin, Hakurk ve Kandil’deki kampları vurdu. PKK da Türkiye’nin çeşitli illerinde askerlere saldırdı. Saldırılarda 4 asker yaralandı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu bugün operasyonu konuşmak üzere Irak Kürt Bölgesi’nin başkenti Erbil’deydi.

Geçen hafta başlayan hava operasyonlarının 5’nci gününde yapılan saldırıya, önceki gün Muş’ta öldürülen Binbaşı Arslan Kulaksız’ın adı verildi. 28 Temmuz'u 29 Temmuz'a bağlayan gece boyunca süren bombardımanda PKK’nın Irak Kürt bölgesindeki Zap, Metina, Gare, Avaşin-Basyan, Hakurk kamplarıyla örgütün yönetim merkezinin bulunduğu Kandil Dağı hedef alındı. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada örgütün sığınak, barınak, depo, lojistik ve barınma alanları ile mağaraların vurulduğu belirtildi.

PKK’nın Türkiye içindeki militanları da saldırıları sürdürdü. İlk saldırı haberi Ağrı’dan geldi. Doğubayazıt, Gürbulak arasında devriye gezen zırhlı askeri araca roketli saldırı düzenlendi. Saldırıda biri ağır, üç uzman çavuş yaralandı. Yaralılar Doğubayazıt Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Erzurum’un Horasan ilçesinde ise arızalanan aracına bakmak üzere inen bir astsubay, silahlı saldırıya uğradı. Yaralı halde birliğine kadar giden astsubay Erzurum Asker Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Erzurum Valiliği saldırının terör bağlantılı olmadığını açıkladı. Ancak Genelkurmay Başkanlığı olayı ‘terörist saldırısı’ olarak nitelendirdi.

Operasyonlar ve saldırılar sürerken Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da bugün Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nin başkenti Erbil’deydi. Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani ile bir araya gelen Sinirlioğlu, operasyonları anlattı. Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi internet sitesinde bir açıklama yapıldı. Açıklamada Barzani’nin “IŞİD’e yönelik savaşa herkesin katılması gerekiyor. Bu savaş yalnızca askeri değil, ekonomik ve fikirsel alanlarda da yürütülmelidir. Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyona katılması bizi sevindirmiştir. Türkiye'nin koalisyona dahil olmasıyla IŞİD'e karşı yürütülen mücadele daha etkin olacak ve hedefine ulaşacaktır" sözlerine yer verildi. Açıklamaya göre Barzani’nin PKK’ya yönelik operasyona da değinerek "Kürdistan bölgesi, savaşı ve çatışmayı uygun bir yöntem olarak görmüyor. Bu nedenle iki tarafı da barış sürecine dönmeye teşvik ediyor. Açılım ve siyasi süreçten istifade edilmelidir" dedi.

Sinirlioğlu ise IŞİD’e yönelik operasyonun amacının IŞİD’in yenilmesi ve sığınmacıların evlerine dönmesi olduğunu söyledi. Sinirlioğlu, PKK'ya yönelik operasyonlar hakkında şunları söyledi:

"Türkiye'deki ortam, tüm tarafların siyaset yapması için açıktır. Bu siyaset, demokratik prensiplere uygun ve silah mantığından uzak olmalıdır. Bu ilke, barış sürecinin başarıya ulaşmasının şartıdır. Türkiye bu ilkelere bağlıdır."

Ankara: ‘İncirlik her an kullanılabilir’

Operasyonla ilgili bir açıklama da Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç, İncirlik Üssü’nün kullanımı ile ilgili kararın tamamlandığını ve üssün ihtiyaç olması halinde her an kullanılabileceğini söyledi. Bilgiç, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin "üslerin açılmasıyla ABD'nin YPG'ye verdiği hava desteğinin daha hızlı ve etkili hale geleceği" şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, “Kirby'nin ifade ettiği bu hususlar bizim ABD ile mutabakatımızı tam olarak yansıtmamaktadır. Mutabakatımızda PYD gibi kendi gündemi olan gruplara destek söz konusu değildir. Bu hususlar aslında ABD makamlarının da dikkatine getirilmiştir. ABD makamları dün yaptıkları bir arka plan toplantısında Kirby'nin ifadelerine ve ABD ile varılan mutabakata ilişkin açıklık getirmişlerdir. Bu çerçevede tekrarlıyorum. Kirby'nin ifade ettiği gibi YPG unsurlarına hava desteği verilmesi hususu bizim ABD ile varılan mutabakatımızın unsurlarından birisi değildir" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, bugünkü grup toplantısında HDP’yi hedef aldı. Davutoğlu, "Herkes tavrını açık ve net bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Tavırlarını açık ve net bir şekilde ortaya koyarlarsa DEAŞ terörünü kınadıkları gibi PKK terörünü de kınamaya cesaret ederlerse, biz de onların çağrılarına cevap verir, oturur konuşuruz. Bunları yapmadıkları sürece millet nezdinde de bizim nezdimizde de sanık sandalyesindedirler, hesap verme makamındadırlar. İşte çağrımız açık; gelin açık bir şekilde teröre karşı tavır sergileyin, hep beraber dörtlü deklarasyonu açıklayalım" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG