Erişilebilirlik

Hava Operasyonları Sürüyor


Türkiye, güneydoğuda ve Irak’ın kuzeyindeki PKK hedeflerine yeni bir hava saldırıları düzenledi.

NATO’nun Ankara’nın yaptığı çağrıya destek vermesini izleyen saatlerde iki Türk F-16’sı güneydoğuda PKK hedeflerini vurdu. Bununla birlikte jetlerin Irak’ın kuzeyinde de operasyonu sürdürdüğü bildiriliyor.

Hükümetin eşzamanlı olarak sürdürüleceğini açıkladığı Suriye’deki IŞİD hedeflerine ise yeni hava saldırısı düzenlenmedi.

NATO dünkü olağanüstü oturumunda, Türkiye’yle dayanışma içinde olduğunu bildirmiş, “ittifakın güvenliği bölünmezdir” mesajı vermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de IŞİD ve Irak’ta PKK’ya yönelik operasyonların devam ettiğini bildirdi. Ankara’da Çin’e hareket etmeden önce konuşan Erdoğan, barış süreciyle ilgili olarak, “Süreç başlamıştır ve devam edecektir” dese de, “Bu ülkede, milli birliğimize, kardeşliğimize kast edenlerle, bir çözüm sürecini devam ettirmek mümkün değil” diye konuşarak, süreci eski ortaklarla sürdürmeye niyetli işaretini verdi.

Bununla birlikte Halkların Demokratik Partisi’ne yönelik suçlamaların arttığı bir dönemde Erdoğan, parti kapatılmasına karşı olduğunu açıkladı. Erdoğan’ın açıklamasının ardından konuşan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıklarını kendileri kaldırmak için başvuracaklarını söyledi.

Hükümet, geçen hafta hava operasyonlarının başlamasından bu yana PKK’nın silahlı mücadelesine destek vermekle suçladığı HDP’ye, “tarafını seç” baskısı yapıyor.

NATO’dan tam destek

NATO Ankara’nın talebi doğrultusunda toplandı. NATO, üyelerinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliği tehdit altında olması durumunda bu tarz danışma toplantıları düzenleyebiliyor. İttifakın kuruluşundan bu yanda bu tarz bir toplantı beşinci kez yapılıyor.

Amerika, Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD militanlarına yönelik operasyon planı konusunda Türkiye’yle birlikte çalıştığını bildirmişti. Bu tarz bir operasyon Ankara’nın IŞİD’le mücadele koalisyonundaki rolünü değiştirmiş bulunuyor.

Haber ajanslarına konuşan bir Amerikalı yetkili, Türkiye’nin Suriye sınırındaki geniş bir bölgedegüvenliğini sağlamak amacıyla IŞİD’den arındırılmış bir bölge oluşturmanın amaçlandığını bildirdi. Ancak yetkili, bunun Türkiye’nin talep ettiği gibi bir “uçuşa yasak bölge” oluşturmak anlamına gelmediğini sözlerine ekledi.

Amerika Suriye’de dört yıldır devam eden iç savaşa kendi askeri varlığını sokmak anlamına gelebileceği kaygısıyla bu ülkenin kuzeyinde bir uçuşa yasak bölge oluşturmaya sıcak bakmıyor.

Türkiye ise aylar süren isteksizliğin ardından ilk kez gecen hafta sınır ötesinde IŞİD hedeflerine hava saldırısı düzenledi. Harekat geçen hafta başında Suruç’ta 32 kişinin hayatını kaybettiği intihar eylemini izliyor. Ankara aynı zamanda İncirlik üssünü de NATO’nun IŞİD’e karşı operasyonlarına açtı. İncirlik’in açılması, mesafe bakımından koalisyon uçaklarına büyük avantaj sağlayacak.

Ancak Türkiye’nin IŞİD’le aktif mücadeleye girmesinin savaşı daha da karmaşık hale getirebileceğinden kaygı duyuluyor. Özellikle Suriyeli Kürtler’in IŞİD’le yerde mücadelede en önemli askeri güç olmasından dolayı, Türkiye bunun kendi sınırları içindeki PKK faaliyetlerini arttırmasından endişeli.

Türkiye’nin IŞİD ve PKK hedeflerine düzenlediği hava ve topçu saldırılarını “kendini savunma hakkı olarak” gördüğünü bildiren Amerika, bu operasyonlara tam destek veriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG