Erişilebilirlik

Hastaneler MERS Virüsüne Hazırlıklı mı?


Hastaneler MERS Virüsüne Hazırlıklı mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Son aylarda artan vaka sayısı ve Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da hastalığa yakalananlar olması, durumun kaygıları arttırdı. Amerika’nın Sesi’nden Carol Pearson sağlık uzmanlarının salgın hastalıklara karşı nasıl hazırlandıklarını araştırdı

Ortadoğu Solunum Sendromu (MERS) 2012’de tanımlandığından bu yana 500’den fazla kişiyi etkiledi. Hastalığa yakalananların yaklaşık yüzde 30’u ölüyor. Son aylarda artan vaka sayısı ve Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da hastalığa yakalananlar olması, durumun kaygıları arttırdı. Amerika’nın Sesi’nden Carol Pearson sağlık uzmanlarının salgın hastalıklara karşı nasıl hazırlandıklarını araştırdı.

Son salgın 2009’daki H1N1 ile yaşanmıştı. Dünya Sağlık Örgütü MERS’in salgına dönüşmekten uzak olduğunu açıkladı. Vakaların çoğuna Suudi Arabistan’da rastlandı ve hastaların çoğu ya MERS hastalarıyla ya da bu hastalığı taşıyan develerle yakın temastaydı.

Ancak virüsler zamanla değişebiliyor. Bu yüzden de Dr. LaMar Hasbrouck gibi sağlık uzmanları kaygılı.

“Bu yeni bir virüs. Ölüm oranı çok yüksek. Nasıl bulaştığını ve semptomları daha iyi anlamalıyız.”

Birçok hastane virüsün yayılmasını engellemek için önlem planı hazırlamış. Baltimore’daki Johns Hopkins Hastanesi’nde hazırlıklar Dr. Gabe Kelen’in sorumluluğunda. Kelen’ın planı üniversitedeki 46 bin kişinin yanı sıra klinikleri ve birden fazla tıp merkezini kapsıyor.

“Çok kayglıı değilim ancak hep bir adım ilerde olmalıyız. Salgın olursa sonradan önlem almak zor olur.”

Bu yalnızca MERS için değil, bütün bulaşıcı hastalıklar için geçerli.

“Acil servise gribe benzer belirtilerle gelen kişileri tarıyor ve testler yapıyoruz. Ciddi bir enfeksiyon olduğunu düşünürsek onları tecrit ediyor ve maske veriyoruz. Hastalarla ilgilenenlerin de belli önlemler alması gerekiyor.”

Tüm hastane personelinin önlük, eldiven ve özel maskeler takması gerekiyor.

Birkaç yıl önce H1N1 salgınında hastaneler acil servislerin önüne özel klinikler kurarak bu gribe yakalandığı sanılan hastaları kontroldan geçirmişti. Bu yöntem MERS için tekrar kullanılabilir.

“Bir virüs ne kadar yayılırsa o kadar çoğalıyor. Farklı bedenlerde çoğalma arttıkça virüsün genetik yapısının değişme olasılığı da o kadar artıyor.”

SARS salgınının üzerinden 10 yıl geçti ve tıp dünyası, herhangi bir ülkedeki bulaşıcı bir hastalığın aslında küresel tehdit olduğunu öğrendi. Bunun asıl nedeni hava ulaşımı. Ülkeler de hastalıkları kontrol altına almak için bilgi paylaşımına gitmeleri gerektiğini anladı.

Ekim ayında Suudi Arabistan’a milyonlarca hacı adayı gidecek. Tüm dünyadaki sağlık çalışanları da olası bir salgını önlemek için her türlü çabayı gösterecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG