Erişilebilirlik

Hamas 24 Saatlik Ateşkesi Kabul Etti


Gazze kentinde son İsrail hava saldırısı sırasında dumanlar yükselirken
Gazze kentinde son İsrail hava saldırısı sırasında dumanlar yükselirken

Hamas militanları Gaze’de yerel saatle 2.00’de başlayan 24 saatlik yeni bir insani ateşkesi kabul ettiklerini açıkladı.

Hamas bu açıklamayı İsrail’in Gazze’den çok sayıda roket atılmasının ardından saldırılarını yeniden başlatmasından kısa bir süre sonra yaptı.

İsrail ordusu Hamas’ın insani ateşkes sırasında roket atmaya devam etmesi üzerine Gazze’de hava, deniz ve kara operasyonlarını yeniden başlatma kanarı aldığını açıkladı.

İsrail en son ateşkes çağrısına henüz yanıt vermedi.

Filistinliler son saldırıda üç kişinin öldüğünü bildiriyor.

Cuma günkü ateşkes, Filistinliler’e yıkılan evlerine gidip inceleme yapma fırsatı verdi. Ateşkes sırasında evlerini incelemeye giden Filistinlilerden bazıları eşyalarını kısmen kurtarmayı başarırken, bazıları da evlerini tamamen enkaz halinde buldu.

Üç haftalık operasyonun Filistinlilere maliyeti bini aşkın ölü oldu. Cesetlerin önemli bir kısmı dün ateşkes sırasında enkaz altından çıkarıldı. Ölenlerin çoğu sivil ve önemli denecek sayıyı çocuklar oluşturuyor. Kara operasyonlarına başladıktan sonra can kaybı sayısı artan İsrail’de ise bilanço, 43 asker ve iki sivil oldu.

İsrail “teröristlerin roket saldırılarına karşı kendini savunma hakkı” olduğunu savunuyor. Filistinliler ise İsrail ve Mısır’In 2007’den bu yana uyguladığı Gazze ablukasını kaldırmasını istiyor. Hamas’ın Gazze’de yönetimi silah zoruyla devraldığı dönemden bu yana devam eden abluka, bölgeye ekonomik açıdan büyük zarar verdi. Çok sayıda Filistinli, abluka yüzünden Gazze dışına çıkamıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG